Chorwacja ma dwie nowe restauracje z gwiazdkami Michelin

2019-03-06

Dwie kolejne restauracje otrzymały gwiazdki Michelin: Noel (Zagrzeb) i Draga di Lovrana (Lovran).

 Zagreb

Restauracje Pelegrini (Szybenik), 360º (Dubrownik)i Monte (Rovinj) utrzymały swoje na kolejny rok.Wyróżnienia w postaci Bib Gourmand otrzymały także cztery nowe restauracje. Przyznano również rekomendacje Michelin Plate dla 51 restauracji w Chorwacji. Wszystkie gwiazdki i wyróżnienia są efektem rzetelnie przeprowadzonych inspekcji przez specjalistów przewodnika Michelin, który uznawany jest za najbardziej prestiżowy przewodnik w tej dziedzinie.
- Z wielką satysfakcją przyjęliśmy przyznanie aż pięciu restauracjom gwiazdki Michelin. Po Rovinju, Dubrowniku i Szybeniku, gwiazdki zasłużenie otrzymują regon Kvarner i Zagrzeb. Nowe gwiazdki i rekomendacje dla chorwackich restauracji są najlepszym dowodem, że nasza oferta kulinarna spełnia najwyższe międzynarodowe standardy jakości. Jest to także dla nas zachęta do dalszego rozwoju i promocji tego segmentu turystyki. Jestem przekonany, że restauracje i regiony wykorzystają potencjał, który dają wyróżnienia i rekomendacje przewodnika Michelin w dalszym pozycjonowaniu na rynku - powiedział dyrektor generalny Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, Kristjan Staničić, który pogratulował także wszystkim wyróżnionym restauracjom.
- Ten wybór pokazuje potencjał chorwackiej oferty kulinarnej, którą wzbogaca wiele kulturowych wpływów: śródziemnomorskie smaki występujące w Dalmacji, włoskie - na Istrii i słowiańskie od Zagrzebia po Slawonię. To wszystko tworzy niepowtarzalną tożsamość kulinarną - powiedział Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników Michelin.
Rekomendacje Michelin Bib Gourmand poza restauracjami, które je otrzymały w ubiegłym roku - Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split) - w tym roku otrzymały również Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagrzeb) i TAČ (Zagrzeb). Rekomendacja ta oznacza korzystny stosunek jakości do ceny.
- Korzystając z okazji gratuluję wybranym restauracjom tego wielkiego uznania, które jest rezultatem ich ciężkiej pracy oraz chęci rozwoju. Nawet 93 proc. turystów podczas pobytu w Chorwacji ma okazję doświadczyć wyjątkowych smaków chorwackiej kuchni, co pokazuje, że oferta enologiczna i gastronomiczna spotyka się z wielkim zainteresowaniem gości. Jestem przekonany, że będzie to dodatkowy motyw do doskonalenia się i nawiązywania współpracy z lokalnymi producentami. A wszystko to, aby Chorwacja stała się jeszcze bardziej rozpoznawalną eno-gastro ikoną, powiedział minister turystyki Gari Cappelli.
Nowe restauracje w przewodniku Michelin stanowią silną zachętę do dalszego doskonalenia oferty gastronomicznej, a także do globalnej promocji Chorwacji jako jednego z najlepszych miejsc dla smakoszy.


Aktualności
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail