Tradycyjny, delikatny i gwarantujący doskonały smak i aromat piwa – to czeski chmiel.
Jego najbardziej cenioną i poszukiwaną odmianą jest chmiel žatecki, którego nazwa pochodzi od miasta Žatec w północno-zachodnich Czechach, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy chmielu. Žatec i okoliczne plantacje chmielu mogą wkrótce dołączyć do czeskich zabytków wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Dzięki swoim specyficznym właściwościom aromatycznym czeski chmiel jest powszechnie znany w świecie piwowarskim. Tradycja jego uprawy sięga X wieku, kiedy w Europie Środkowej pojawiły się pierwsze browary klasztorne i miejskie. Chmiel z Czech eksportowano do Bawarii i rzeką Łabą spławiono do miast Hanzy nad Bałtykiem.
Czeski chmiel szczególnie upodobali sobie niemieccy piwowarzy. W średniowieczu zaczęli w okolicach Žatca uprawiać chmiel, zarówno na własny użytek, jak i na eksport. Dziś chmiel žatecki, w 2007 r. wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, używany jest do produkcji najlepszych piw na całym świecie. Na przestrzeni wieków Žatec stopniowo stał się chmielową metropolią. Miasto leżące na skrzyżowaniu szlaków handlowych jest wizytówką architektonicznego dziedzictwa chmielarskiego – oprócz magazynów, starych suszarni i pakowni znajdziemy tu wiele innych obiektów zabytkowej architektury industrialnej. Warto odwiedzić Muzeum Chmielu z największą w swoim rodzaju wystawą na świecie. Mieści się w oryginalnie zachowanych budynkach chmielarskich z końca XIX wieku. Prezentuje eksponaty związane z uprawą, zbiorem, suszeniem, siarkowaniem, prasowaniem w bele, przechowywaniem i transportem chmielu žateckiego.
Obowiązkowym punktem zwiedzania Žatca jest także Świątynia Chmielu i Piwa z wieżą widokową, zwaną chmielarską latarnią morską, znajdująca się w dawnych magazynach chmielu. Pola chmielu można znaleźć nie tylko w okolicach Žatca, ale także w samym mieście. Tutejszą atrakcją jest najmniejsza na świecie plantacja chmielu – jej powierzchnia wynosi 70 m kw. Znajduje się na rynku Náměstí Svobody, na miejscu nieistniejącego już kościoła św. Krzyża. Chmiel uprawia się tu od końca lat 60. XX wieku. Dzięki swojemu położeniu mała plantacja urozmaica odbywające się w centrum miasta imprezy piwne, m.in. wiosenny festiwal chmielu czy letnie święto piwa Dočesná.