Nowy VAT w gastronomii

Obowiązywać zaczęło rozporządzenie ministra finansów z 28 listopada w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 212, poz. 1336). Obniża ono stawkę podatku z 22 do 7 proc. dla niektórych owoców, niektórych usług rzemieślniczych i gastronomicznych.
Od pierwszego grudnia niższą stawką VAT objęte zostały między innymi banany, daktyle, ananasy, niektóre owoce cytrusowe oraz orzechy będące przedmiotem dostawy lub wewnątrzwspólnotowego zakupu. Niższym podatkiem obciążone będą również winogrona suszone oraz owoce kiwi, przywożone z państw trzecich.
Rozporządzenie ustanawia także nowy termin powstania obowiązku podatkowego w odniesieniu do usług turystycznych opodatkowanych według szczególnej procedury. W tym przypadku obowiązek podatkowy powstaje z chwilą ustalenia marży, nie później jednak niż piętnastego dnia od daty wykonania usługi.