
Większość biur podróży posiada ofertę kulinarną, zwłaszcza że nie jest możliwe poznanie miejscowej kultury bez zasmakowania tradycyjnych specjałów. Również instytucje odpowiadające za promocję regionów nie chcą pozostawać w tyle i kładą coraz większy nacisk na prezentację walorów kulinarnych miejsc odwiedzanych przez turystów. Liczba wyjazdów kulinarnych wzrasta, a wraz z nią różnorodność ofert biur podróży.
Bazylia po włosku
Do Włoch co roku przyjeżdża 5 milionów turystów chcących poznać tajniki miejscowej kuchni na specjalnych kursach gotowania. Każdy z 29 regionów ma swoje tradycyjne potrawy, którymi podbija podniebienia odwiedzających ich cudzoziemców.
Turystyka kulinarna cieszy się największym zainteresowaniem Amerykanów, Brytyjczyków i mieszkańców Europy Północnej. Najczęściej wybieranymi przez cudzoziemców na tego typu eskapady regionami są Toskania, Umbria, Apulia i Abruzja. Kuchnia włoska przyciąga bowiem bogatą gamą przypraw, które nie tylko dodają smaku i aromatu tamtejszym potrawom, ale stały się też wizytówką Włoch na świecie. Kultura śródziemnomorska od zawsze kojarzy się z dobrym winem. Takie marki jak chianti, frascati czy bardolino królują nie tylko we Włoszech.
Cepeliny i sękacz na deser
Jednak wcale nie trzeba jechać daleko, aby dostarczyć rozkoszy dla podniebienia - wystarczy wybrać się na Litwę. Kuchnia naszego sąsiada od wieków pozostaje pod wpływem tradycji kulinarnych narodów ją zamieszkujących wczoraj i dziś.
Na regionalnym stole można więc doszukać się elementów kuchni ukraińskiej, tatarskiej, polskiej, rosyjskiej, białoruskiej oraz żydowskiej. Współczesny stół litewski to potrawy regionalne z Auksztoty, űmudzi, Małej Litwy, Suwalkiji i Dzukiji, na którym królują cepeliny. - Jest to nasze narodowe danie nadziewane farszem mięsnym, wyglądem przypomina kartacze, może być podawane ze skwarkami, śmietaną lub masłem - opowiada Olga Ozarenkova, dyrektor Centrum Informacji Turystycznej Litwy w Warszawie. Wydawać by się mogło, że gołąbki to typowo polskie danie. Zadomowiły się one również w kuchni litewskiej, gdzie serwowane są nie tylko z mięsem, ale i rybą, duszoną kapustą i wędzonymi żeberkami. Oprócz tego popularne są czebureki, kindziuk, kołduny, kibiny.
[...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl