Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim   polska

XII Turniej Smaków Wielkiego Gościńca Litewskiego odbędzie się 14 06.2025 r., w ramach Dni Łochowa w amfiteatrze w Parku Dębinka w Łochowie przy ul. 1 Maja w Łochowie, i na terenach przylegających.

Wschodnie Mazowsze i Podlasie to krainy oferujące niezwykły zestaw atrakcji kulturowych, artystycznych i przyrodniczych. Główny organizator Turnieju Smaków - Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski - została zawiązana, aby promować ten region i otworzyć go szerzej dla turystyki. Jak zachęcić mieszkańców np. Warszawy aby wyruszyli w nieznane ( bo Podlasie było taką terra icognita dla większości Polaków), zmieniając swoje tradycyjne upodobania turystyczne? LOT WGL podejmował różne działania promocyjne organizując m.in. Turystyczny Szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (WGL) i przebiegający trasą z ważniejszych arterii komunikacyjnych Rzeczypospolitej Obojga Narodów łączącej jej dawne stolice- Warszawę i Wilno. Szlak WGL zaczyna się w Warszawie, prowadzi przez Mazowsze Wschodnie i Podlasie do granicy z Białorusią. Jako jedną z dróg do serc jego potencjalnych odbiorców wybrana została kuchnia regionalna . Każdy lubi dobrze zjeść i okrywać nowe atrakcje kulinarne, a tereny na wschód od Warszawy to istny tygiel smaków. Wynika to przede wszytko z wieloetnicznej struktury społecznej jaką przez wieki tworzyli na tych terenach Polacy, Żydzi, Tatarzy, Białorusini, Rosjanie, Litwini, Niemcy a nawet Szkoci i Holendrzy! Każda z tych nacji wnosiła coś od siebie dodając ulubione smaki do i tak już bogatej tradycji lokalnej sztuki kulinarnej.

Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim powstał jako pomysł na prezentację tych tradycji kulinarnych oraz promocję terenów przez które przebiega szlak. Jest to projekt ponadregionalny oraz międzynarodowy, łączący kilkadziesiąt podmiotów zrzeszonych w Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski. Organizowany od 2014 r. Turniej ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego uczestnicy prezentują, udostępniają do degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy również jarmark plenerowy, wyroby rękodzieła ludowego, na którym można będzie zakupić naturalne przyprawy, żywność ekologiczną oraz skosztować potraw, wyrobów cukierniczych.  W czasie Turnieju odbywają się prelekcje i wykłady oraz spotkania a dziennikarzami kulinarnymi zajmującymi się kuchnią regionalną. W imprezie udział biorą wytwórcy serów i wędlin, piekarze i cukiernicy, pszczelarze, producenci nalewek i piwowarzy, Koła Gospodyń wiejskich.

Główną nagrodą w prezentacjach konkursowych są Kielichy Wojciecha Wielądko upamiętniające autora słynnej staropolskiej książki kucharskiej „Kucharz doskonały”, pochodzącego z Wielądek w Ziemi Liwskiej. W jury konkursu zasiadali znawcy kulinariów, w tym nieodżałowany Tomasz Jakubiak, Maciej Nowicki – szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Giovanniego Caldara, znany włoski kucharz i dziennikarz kulinarny. W 2016 roku impreza otrzymała certyfikat "Najlepszy produkt turystyczny województwa mazowieckiego", a Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna wyróżniła Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie jako jeden z pięciu najlepszych produktów turystycznych Mazowsza 2017.

Turnieje odbywają się z reguły w miejscach malowniczych które są dodatkową atrakcją imprezy. Przez kilka lat Turniej gościł na średniowiecznym zamku książąt mazowieckich w Liwie, następnie zawitał na kilka sezonów do Podlaskiego Muzeum Architektury Drewnianej przy osiemnastowiecznym dworze w Suchej, a ostatnia edycja odbyła się na terenie zabytkowej Cukrowni Hirszmanów w Sokołowie Podlaskim. W 2025 r. będzie to miejsce równie malownicze – Park Dębinka w Łochowie ozdobiony ogromnymi rzeźbami nawiązującymi do legend i postaci historycznych.


Podczas XII Turnieju Smaków na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego odbędą się dwa konkursy :

  1. Konkurs Kulinarny Na Najlepszą Potrawę Regionalną „O Kielich Wojciecha Wielądko".

Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najciekawszych produktów żywnościowych lokalnych, które mogą być kulinarnym symbolem regionumiejscowości, w której powstają. Produkty konkursowe powinny być związane z obszarem geograficznym i historycznym, powinny charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków kulturowych, klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji i kultywowanych na danym terenie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.

2 . Konkurs Gastronomicznych Stoisk Wystawienniczych

W ramach Turnieju Smaków odbędzie się także konkurs na najciekawsze stoisko gastronomiczne o Puchar Dyrektora Miejskiego i Gminnego Ośrodka Kultury w Łochowie. Sposób prezentacji powinien podkreślać regionalność oferowanych produktów oraz uwypuklać walory historyczne, przyrodnicze i kulturowe szlaku. Do udziału w tym konkursie nie jest potrzebne zgłoszenie.

WARUNKI UCZESTNICTWA W TURNIEJU

1. Kiermasz kulinarnych produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła jest imprezą wystawienniczą dla osób zajmujących się wyrobem i sprzedażą własnych produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła z województwa mazowieckiego i podlaskiego, przede wszystkim z następujących obszarów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, tj.: Warszawa, powiaty: miński, węgrowski, sokołowski, siemiatycki, bielski, białostocki, sokólski, a także regiony: Grodzieńszczyzna na Białorusi i Wileńszczyzna na Litwie.

2. Celem kiermaszu jest promowanie produktów regionalnych, sztuki ludowej i rzemiosła oraz umożliwienie zaprezentowania swoich produktów nabywcom.

Regionu. Wyroby kulinarne prezentowane na stoisku muszą być związane z regionami leżącymi na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego, muszą mieć charakter tradycyjny, muszą też być produkowane lokalnie. Mile widziani są także producenci z Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Regionów i innych promujących produkty tradycyjne.

Warunkiem uczestnictwa w Turnieju Smaków WGL, jako wystawca i/lub jako uczestnik, jednego/obu konkursów kulinarnych, jest wypełnienie i przesłanie pocztą lub mailem

ADRES: Miejski i Gminny Ośrodek Kultury w Łochowie, ul. 1 Maja 24 , 07-130 Łochów e-mail: promocja.migok@migok.

Zapisy oraz szczegółowe zasady współpracy:
Urszula Stefańska

Telefon: 505 396 101

🌐 mail: promocja.migok@gmail.com

Opracował:Roman Postek