W minioną sobotę (15.06) w Koszęcinie odbył się XIX Festiwal "Śląskie Smaki", który zgromadził miłośników kulinarnego dziedzictwa regionu. W zaciętym konkursie wzięło udział 17 drużyn, a wyniki w niektórych kategoriach dzieliły zaledwie punkty – podkreślał Remigiusz Rączka, koordynator jury.

Laureaci konkursu kulinarnego:
- Kategoria AMATORZY:
- KGW Karolinki (Kamienica Polska): Racuchy na zsiadłym mleku, Bulion grzybowy, Konfitowany schab.
- KGW Katarzynki (Karchowice): Żurek na maślonce, Tatar z sarny, Comber z królika.
- Barbara Gruca (Tarnowskie Góry): Szpajza czekoladowa, Ajnlauf, Kulebele.
- Kategoria PROFESJONALIŚCI:
- Restauracja Brovar 16 (Pszczyna): Sznita z dzika, Żur pszczyński, Comber jagnięcy.
- Sasto Team (Wodzisław Śląski): Krem z kiszonej kapusty, Udko z kaczki, Gołąbek z gęsimi żołądkami.
- Restauracja Cysterska (Rudy): Śląskie praliny, Żur grzybowy, Comber z jelenia.
- Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
- Zespół Szkół im. T. Kościuszki (Żarki): Rolada z kaczki, Żydowski jabłecznik, Zupa czosnkowa.
- ZSGH (Sosnowiec): Pierożek z żurkiem, Krem z pieczonych warzyw, Smażony sandacz.
- ZSGH (Tarnowskie Góry): Tartaletki serowo-makowe, Krem żurkowy, Winna kaczka.
Atrakcje festiwalowe:
- Pokazy kulinarne: Emocjonująca "Bitwa Smaków" z udziałem Remigiusza Rączki i Marii Pietruszkiej (Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki).
- Degustacje: Restauracje Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki"® serwowały tradycyjne dania beskidzkie i śląskie.
- Program artystyczny: Galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
- Dodatkowe atrakcje: Warsztaty oraz zwiedzanie koszęcińskiego pałacu.
To święto kuchni regionalnej po raz kolejny udowodniło, że tradycyjne śląskie smaki inspirują zarówno amatorów, mistrzów kuchni, jak i przyszłych kucharzy, tworząc wyjątkową ofertę turystyczną regionu!
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok!