XIX Festiwal „Śląskie Smaki” w Koszęcinie: Poznaj najlepsze regionalne smaki Śląska!   polska

W minioną sobotę (15.06) w Koszęcinie odbył się XIX Festiwal "Śląskie Smaki", który zgromadził miłośników kulinarnego dziedzictwa regionu. W zaciętym konkursie wzięło udział 17 drużyn, a wyniki w niektórych kategoriach dzieliły zaledwie punkty – podkreślał Remigiusz Rączka, koordynator jury.

Laureaci konkursu kulinarnego:

  • Kategoria AMATORZY:
    1. KGW Karolinki (Kamienica Polska): Racuchy na zsiadłym mleku, Bulion grzybowy, Konfitowany schab.
    2. KGW Katarzynki (Karchowice): Żurek na maślonce, Tatar z sarny, Comber z królika.
    3. Barbara Gruca (Tarnowskie Góry): Szpajza czekoladowa, Ajnlauf, Kulebele.
  • Kategoria PROFESJONALIŚCI:
    1. Restauracja Brovar 16 (Pszczyna): Sznita z dzika, Żur pszczyński, Comber jagnięcy.
    2. Sasto Team (Wodzisław Śląski): Krem z kiszonej kapusty, Udko z kaczki, Gołąbek z gęsimi żołądkami.
    3. Restauracja Cysterska (Rudy): Śląskie praliny, Żur grzybowy, Comber z jelenia.
  • Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
    1. Zespół Szkół im. T. Kościuszki (Żarki): Rolada z kaczki, Żydowski jabłecznik, Zupa czosnkowa.
    2. ZSGH (Sosnowiec): Pierożek z żurkiem, Krem z pieczonych warzyw, Smażony sandacz.
    3. ZSGH (Tarnowskie Góry): Tartaletki serowo-makowe, Krem żurkowy, Winna kaczka.

Atrakcje festiwalowe:

  • Pokazy kulinarne: Emocjonująca "Bitwa Smaków" z udziałem Remigiusza Rączki i Marii Pietruszkiej (Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki).
  • Degustacje: Restauracje Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki"® serwowały tradycyjne dania beskidzkie i śląskie.
  • Program artystyczny: Galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
  • Dodatkowe atrakcje: Warsztaty oraz zwiedzanie koszęcińskiego pałacu.

To święto kuchni regionalnej po raz kolejny udowodniło, że tradycyjne śląskie smaki inspirują zarówno amatorów, mistrzów kuchni, jak i przyszłych kucharzy, tworząc wyjątkową ofertę turystyczną regionu!
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok!