Cystersi w Wąchocku chcą otworzyć w przyszłym roku w XII-wiecznych piwnicach klasztoru restaurację dla turystów oraz pomieszczenia na wystawy, koncerty i inne imprezy.
Miejscowe stowarzyszenie Novum Flumen i lokalny samorząd, zainteresowane promowaniem atrakcji turystycznych Wąchocka i okolic, ma pomóc klasztorowi wykorzystać pięknie sklepione, średniowieczne podziemia.
Klasztorna kuchnia będzie serwować turystom specjały z własnego gospodarstwa, a także nalewki i herbaty ziołowo-owocowe, przyrządzane wedle starodawnych receptur.
Opactwo cystersów w Wąchocku to najlepiej zachowany obiekt romański w kraju. Początki klasztoru sięgają 1179 roku.
Miejscowe stowarzyszenie Novum Flumen i lokalny samorząd, zainteresowane promowaniem atrakcji turystycznych Wąchocka i okolic, ma pomóc klasztorowi wykorzystać pięknie sklepione, średniowieczne podziemia.
Klasztorna kuchnia będzie serwować turystom specjały z własnego gospodarstwa, a także nalewki i herbaty ziołowo-owocowe, przyrządzane wedle starodawnych receptur.
Opactwo cystersów w Wąchocku to najlepiej zachowany obiekt romański w kraju. Początki klasztoru sięgają 1179 roku.