Tak dobrego rozpoczęcia roku w HoReCa nie było od wybuchu pandemii. 20 proc. hotelarzy i restauratorów liczy na więcej gości.
Subindeks Barometru EFL dla sektora HoReCa na I kwartał br. wyniósł 50,1 pkt, o 4,8 pkt więcej niż kwartał wcześniej. Jest to najlepsze otwarcie roku od czterech lat, kiedy w styczniu 2020 r. odczyt wyniósł 53,5 pkt. Co piąty hotelarz lub restaurator spodziewa się większej liczby gości, a co dziesiąty planuje więcej inwestować w swój biznes. Eksperci EFL zwracają uwagę, że HoReCa po raz pierwszy od wybuchu pandemii odnotowała wynik powyżej 50 pkt poza sezonem wakacyjnym, co oznacza, że przedsiębiorcy widzą większe szanse na odbicie biznesu hotelowo-restauracyjnego w 2024 r. – Od wybuchu pandemii HoReCa odnotowywała wynik powyżej 50 pkt, czyli powyżej progu ograniczonego rozwoju, tylko w kwartale wakacyjnym, licząc na więcej gości i większe zamówienia.
Tym razem ten próg został przekroczony w pierwszym rocznym odczycie, co może być dobrym prognostykiem na cały rok. Liczna grupa hotelarzy i restauratorów nie tylko liczy na większe przychody, ale myśli również o większych n
[...]Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl