Od kilku lat mapę kulinarnego Krakowa wzbogacają restauracje oferujące świetnej jakości potrawy z azjatyckim rodowodem oraz sushi. Zdrowa, stosunkowo mało kaloryczna kuchnia dalekiego wschodu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sushi barów poszukują również odwiedzający Kraków turyści.

W Krakowie azjatycka kuchnia od paru lat nie kojarzy się tylko i wyłącznie z tanimi barami i restauracjami średniej półki z chińszczyzną. Teraz turyści i mieszkańcy mają do wyboru kilka miejsc, w których mogą skosztować japońskiej, koreańskiej i tajskiej kuchni oraz świetnie przyrządzonego sushi. Restauracja Genji (powstała stosunkowo niedawno, bo w listopadzie 2008 r.), specjalizuje się w kuchni japońskiej. Jest też jedyną restauracją w Krakowie serwującą dania koreańskie. – Nasz szef jest Koreańczykiem. W Krakowie mieszka kilkadziesiąt osób z Korei i wcześniej nie mieli, gdzie zjeść potraw z swojego kraju – opowiada o początkach restauracji Anna Zwierzyna, manager lokalu. W karcie dań goście mogą znaleźć m.in. smażone kalmary, kurczak w sosie teriyaki, kilkanaście rodzajów sushi i pikantną zupę z wołowiną.
Turyści w weekend, zakochani w tygodniu
Kto jest klientem restauracji Genji? - W ciągu dnia, kiedy serwujemy dania lunchowe, przede wszystkim młodzi ludzie: pracownicy banków i innych firm, a wieczorem głównie pary przychodzące na randki. W weekendy przychodzi więcej turystów i całe rodziny z dzieć [...]

W Krakowie azjatycka kuchnia od paru lat nie kojarzy się tylko i wyłącznie z tanimi barami i restauracjami średniej półki z chińszczyzną. Teraz turyści i mieszkańcy mają do wyboru kilka miejsc, w których mogą skosztować japońskiej, koreańskiej i tajskiej kuchni oraz świetnie przyrządzonego sushi. Restauracja Genji (powstała stosunkowo niedawno, bo w listopadzie 2008 r.), specjalizuje się w kuchni japońskiej. Jest też jedyną restauracją w Krakowie serwującą dania koreańskie. – Nasz szef jest Koreańczykiem. W Krakowie mieszka kilkadziesiąt osób z Korei i wcześniej nie mieli, gdzie zjeść potraw z swojego kraju – opowiada o początkach restauracji Anna Zwierzyna, manager lokalu. W karcie dań goście mogą znaleźć m.in. smażone kalmary, kurczak w sosie teriyaki, kilkanaście rodzajów sushi i pikantną zupę z wołowiną.
Turyści w weekend, zakochani w tygodniu
Kto jest klientem restauracji Genji? - W ciągu dnia, kiedy serwujemy dania lunchowe, przede wszystkim młodzi ludzie: pracownicy banków i innych firm, a wieczorem głównie pary przychodzące na randki. W weekendy przychodzi więcej turystów i całe rodziny z dzieć [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl