Za nami XV Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na zamkowym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Zopaski zdobyli:
Kategoria POTRAWA REGIONALNA:
1. KGW Tworków - Kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva - Prażonki jurajskie
Kategoria PRODUKT LOKALNY:
1. Las Huberta - Wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu - Sery kozie
3. Miód Bee Made - Krzysztof Widuch - Miód rzepakowy
Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ:
1. Słodka Manufaktura Leona - Czekolady
2. KGW Zabełków - Mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach - Dziki żur
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył:
MUNU – system gastronomiczny POS.
Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online - bezpłatnie na 1 rok.
- Kategoria POTRAWA REGIONALNA - Restauracja Riva - Prażonki jurajskie
- Kategoria PRODUKT LOKALNY - Jurajski Koziołek – Kociołek Jurajski Koziołek
- Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ - Fundacja Stare Opactwo w Rudach - Dziki żur