Marcin Kania, dyrektor generalny hotelu Wieniawski w Lublinie, objął 12 grudnia stanowisko dyrektora regionalnego Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego w województwie lubelskim.
– IGHP obdarza zaufaniem specjalistów z zakresu hotelarstwa i gastronomii. Czuję, że moja praca w regionie została doceniona w najlepszy możliwy sposób. Z przyjemnością będę reprezentantem IGHP w całym woj. lubelskim. Postaram się pokazać piękno Lubelszczyzny oraz siłę hotelarzy w naszym pięknym regionie – mówi Marcin Kania, dyrektor regionalny IGHP w woj. lubelskim. Marcin Kania przygodę z hotelarstwem rozpoczął w 2006 r. we Francji w butikowym Château de la Treyne sieci Relais & Château. W swoim zawodowym portfolio posiada międzynarodowe marki hotelowe od Relais & Château (Château de la Treyne), Starwood Hotels and Resorts (Sheraton Warszawa) do Intercontinental Hotel Group (Intercontinental Warszawa).
Bardzo ceni sobie doświadczenia zdobyte w polskich obiektach: Polonia Palace Hotel jako kierownik restauracji, Endorfina Foksal jako operation manager, Mazurkas Hotel & Catering na stanowisku dyrektora gastronomii, Warszawianka Hotel na takim samym stanowisku, Górskie Resorty jako dyrektor ds. rozwoju gastronomii dla grupy hotelowej oraz dyrektor generalny w hotelu Palace Europa Lublin. 1 czerwca 2020 r. objął stanowisko dyrektora generalnego w hotelu Wieniawski oraz Wieniawski Catering w Lublinie. Za największy sukces zawodowy uważa odpowiedzialność za obsługę i organizację gastronomii szczytu NATO w Warszawie w 2016 r.
Moderator i panelista kongresów oraz targów turystycznych i gastronomicznych (Samorządowy Kongres Trójmorza Lublin 2022, Lubelskie Forum Turystyki Lublin 2022). Uczestniczy w działaniach społecznych, m.in. dla Lubelskiej Akcji Charytatywnej, która w 2022 r. wspierała rozwój psychiatrii dziecięcej. Magister gastronomii i hotelarstwa Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Marcin Kania jako dyrektor regionalny IGHP odpowiada m.in. za usprawnienie komunikacji oraz integrację środowiska hotelarzy w regionie lubelskim, upowszechnianie wiedzy o działaniach lobbingowych izby, a także pozyskiwanie nowych członków oraz monitorowanie wydarzeń branżowych w regionie, współpracę z władzami, samorządami i innymi lokalnymi instytucjami, które mają lub mogą mieć wpływ na branżę hotelarską. Zastąpił na tym stanowisku Agnieszkę Mazurkiewicz.