Zespół analityczny Maczfit, jeden z wiodących cateringów dietetycznych w Polsce, przeprowadził badanie ankietowe na temat wpływu inflacji na nawyki Polaków w zakresie zakupów spożywczych. W toku badań sprawdzono, jak dokładnie zmieniają się zwyczaje dotyczące wydatków na żywność wśród mieszkańców polskich miast w związku ze znacznym spadkiem wartości pieniądza. Zweryfikowano także szereg innych zagadnień, m.in. dotyczących zwyczajów żywieniowych, preferencji związanych z wyborem żywności oraz nawyków związanych z miejscami, w których największa grupa społeczeństwa robi zakupy lub zamawia/spożywa posiłki, na podstawie których opracowano raport.
fot. materiał prasowy
Przeprowadzone badania pozwoliły odpowiedzieć między innymi na następujące pytania:
● Jak Polacy zmienili swoje zwyczaje zakupowe w czasach inflacji?
● W których miastach najwięcej mieszkańców ograniczyło wydatki na jedzenie?
● Czym kierują się Polacy podczas zakupów produktów spożywczych?
● Co jest decydujące w dużych miastach przy wyborze miejsca zakupów?
● W których miastach najwięcej mieszkańców wybiera produkty ekologiczne?
● Jakie diety wybierają najczęściej Polacy?
● W których miastach najwięcej osób korzysta lub korzystało z cateringu dietetycznego?
Najważniejsze wnioski
● Niemal 90% Polaków z powodu inflacji zmieniło zwyczaje zakupowe związane z jedzeniem.
● Ponad połowa mieszkańców polskich miast staranniej porównuje ceny produktów, 46% wybiera tańsze towary, a co czwarta osoba stara się ograniczać wydatki na jedzenie.
● Zakupy spożywcze ograniczyli przede wszystkim mieszkańcy Lublina, Szczecina oraz Łodzi.
● Podczas zakupów spożywczych duże znaczenie ma przede wszystkim cena – 78,9% respondentów wskazuje ją jako jeden z najważniejszych czynników, którymi się kierują przy wybieraniu docelowych produktów żywieniowych.
● 83,8% ankietowanych zakupy najczęściej robi w supermarketach. Konsumenci, wybierając sklep, w którym kupują artykuły spożywcze, najczęściej kierują się jego odległością od miejsca zamieszkania, promocjami oraz dostępnością szerokiego asortymentu.
● Niemal 40% respondentów trzyma się diety. Najpopularniejszymi dietami są: wegetariańska, lekkostrawna oraz bez laktozy.
● Aż 38,4% mieszkańców wybranych miast korzysta lub korzystało z cateringu dietetycznego.
Jak inflacja wpłynęła na nawyki żywieniowe Polaków? Ranking miast, w których najwięcej mieszkańców zdecydowało się ograniczyć ilość kupowanego jedzenia
Ankietowanych poproszono o wskazanie działań, które podjęli, w związku z rosnącymi cenami żywności. Zaledwie 10,6% z nich w obliczu wysokiej inflacji nie zmieniło swoich zwyczajów zakupowych. Ponad połowa respondentów (aż 52,2%) zaczęła starannie porównywać ceny produktów z danej kategorii. 46% Polaków wybiera tańsze produkty. Konsumenci także jeszcze chętniej niż wcześniej korzystają z programów lojalnościowych – taką deklarację złożyło 41% przebadanych.
Częste poszukiwanie okazji cenowych to jednak nie jedyna zmiana. Spadek wartość pieniądza sprawił, że 36,2% mieszkańców polskich miast zrezygnowało z jedzenia w restauracjach, 29,1% przestało zamawiać posiłki na dowóz, a zaledwie 10,3% – nie korzysta już z cateringu dietetycznego. Niemal ¼ ankietowanych – 24,4% – kupuje również mniej jedzenia niż wcześniej.
Na podstawie wyników ankiety utworzono ranking miast, w których najwięcej mieszkańców ograniczyło swoje wydatki na zakupy spożywcze.
W zestawieniu prowadzi Lublin – pośród osób, które kupują mniej jedzenia, 14,3% to właśnie mieszkańcy Lublina. Drugą pozycję uzyskał Szczecin z wynikiem 10,9%. Podium zamyka Łódź – pośród konsumentów ograniczających zakupy spożywcze 10,1% to osoby z Łodzi.
Dalsze miejsca zajęły Poznań – 9,8%, Warszawa – 9,7%, Katowice – 9,6% oraz Bydgoszcz – 9,5%.
Najrzadziej zakupy spożywcze ograniczyli mieszkańcy Gdańska – 9,3%, Krakowa – 8,9% i Wrocławia – 7,9%.
Podobny udział procentowy mieszkańców poszczególnych miast w grupie osób, które zaczęły ograniczać zakupy, wskazuje na to, że inflacja dotyka Polaków bez względu na miejsce zamieszkania. Od średniej mocno odbiegają tylko dwa miasta – pierwszy w zestawieniu Lublin oraz ostatni Wrocław: w Lublinie zakupy ograniczyło niemal dwa razy tyle osób, co we Wrocławiu.
Dane GUS od kilkunastu miesięcy wskazują na duży wzrost inflacji – w grudniu 2022 wskaźnik inflacji rok do roku sięgnął aż 16,6% (co oznacza, że Polacy w grudniu 2022 zapłacili za te same towary, co w grudniu 2021 o 16,6% więcej) i wzrósł o 0,2% w stosunku do listopada. Wyniki badań Maczfit potwierdzają, że spadek siły nabywczej pieniądza nie tylko zmusza wielu Polaków do rezygnacji z przyjemności, które można uznać za nie niezbędne (jak wyjście do restauracji – z którego zrezygnowało 36,2%), ale także do oszczędzania przy tak podstawowych rzeczach, jak zakupy spożywcze. Z jednej strony może to sprzyjać wzrostowi świadomości konsumentów w kwestiach nabywczych oraz zapobiegać zjawisku marnowania jedzenia – według badań w Polsce rocznie marnuje się pięć ton żywności (z czego 60% wyrzucane jest bezpośrednio przez konsumentów). Z drugiej wskazuje na niepokojące zjawisko pogarszania jakości życia Polaków.
Warto podkreślić także, że wpływ inflacji odczuwają niemal wszyscy mieszkańcy miast. Na skutek wzrostu cen blisko 90% Polaków zmieniło swoje zwyczaje, związane z zakupem żywności/posiłków. Tylko w przypadku 10,6% respondentów inflacja nie przełożyła się na zmianę zwyczajów żywieniowych.
Na co Polacy zwracają największą uwagę podczas robienia zakupów spożywczych?
Podczas zakupów spożywczych Polacy zwracają uwagę przede wszystkim na cenę towarów – aż 78,9% osób wskazało ją jako jeden z najważniejszych czynników, decydujących o zakupie. Wyniki rozmaitych badań, dotyczących zwyczajów zakupowych Polaków, od dawna pokazują, że cena jest elementem istotnym dla naszych rodaków. W epoce inflacji obserwujemy jednak wzrost odsetka osób twierdzących, że to właśnie na nią zwracają największą uwagę.
Na drugim miejscu znalazł się skład. Ten jest szczególnie istotny dla 78,1% ankietowanych. Trzecia rzecz, na którą polscy...