Nowinki technologiczne dla gastronomii

Jak co roku na rynku pojawiają się liczne nowinki i rozwiązania technologiczne przydatne w gastronomii. Na jakie warto zwrócić uwagę w 2023 r.?

rs 2023 01t 33

Coraz więcej restauracji wdraża technologię do swoich codziennych operacji i korzysta z tych ułatwień do zarządzania działalnością gastronomiczną. To globalna pandemia była jednym z tych czynników, które zdecydowanie przyspieszyły postęp technologiczny w gastronomii. Dla mniejszych restauracji inwestowanie w narzędzia technologiczne bywa wyzwaniem ekonomicznym, ale jeśli narzędzie technologiczne usprawni działanie restauracji, to może warto w nie zainwestować, może bowiem okazać się ogromną korzyścią w perspektywie długoterminowej. Przyjrzyjmy się najważniejszym trendom w technologii restauracyjnej, z którymi właściciele restauracji muszą się zapoznać w 2023 r.

Systemy POS

Prowadzenie restauracji z wykorzystaniem systemów POS staje się coraz prostsze, ponieważ umożliwia cyfrową rejestrację sprzedaży restauracji i płatności dokonywanych przez klientów. Do niedawna restauracje korzystały z ręcznych notatek zamówień i płatności. Ten system nie tylko był podatny na błędy, ale także utrudniał prowadzenie ewidencji danych klientów. Za pomocą odpowiedniego systemu POS restauracje mogą precyzyjnie rejestrować dane klientów i zapewniać płynniejsze transakcje. System POS składa się z dwóch części – oprogramowania i sprzętu. Podczas gdy oprogramowanie przechowuje i przetwarza transakcje, część sprzętowa służy do wprowadzania transakcji do systemu. Właściwie wykorzystując dane dostarczane przez system POS twojej restauracji, możesz znacznie poprawić jej efektywność. 

Co z zapleczem?

Podczas gdy wspomniany system POS ma za zadanie ulepszanie obsługi front of house (FOH), dziś restauracje szukają także rozwiązań do zarządzania back of house (BOH). Jednym z takich trendów w technologii restauracyjnej jest system zarządzania zapasami. System ten to bardzo przydatne narzędzie, które pomaga śledzić wszystko, co przychodzi i wychodzi z kuchni. Czy to warzywa, mięso, przyprawy czy alkohol – możesz monitorować każdy produkt, aby zrozumieć swój codzienny wynik operacyjny. Dzięki efektywnemu zarządzaniu zapasami możesz mieć pewność, że nigdy nie zabraknie ci produktów spożywczych i nie będziesz musiał dokonywać kosztownych zakupów w ostatniej chwili. Wreszcie pomaga przechowywać receptury, które są nieocenione w obliczaniu kosztów surowca. 

Media cyfrowe

Zewnętrzne firmy dostarczające żywność na zasadzie zamawiania...



Sławek Głomski

Wydanie: 2/2023, TRENDY
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail