Jak co roku na rynku pojawiają się liczne nowinki i rozwiązania technologiczne przydatne w gastronomii. Na jakie warto zwrócić uwagę w 2023 r.?
Coraz więcej restauracji wdraża technologię do swoich codziennych operacji i korzysta z tych ułatwień do zarządzania działalnością gastronomiczną. To globalna pandemia była jednym z tych czynników, które zdecydowanie przyspieszyły postęp technologiczny w gastronomii. Dla mniejszych restauracji inwestowanie w narzędzia technologiczne bywa wyzwaniem ekonomicznym, ale jeśli narzędzie technologiczne usprawni działanie restauracji, to może warto w nie zainwestować, może bowiem okazać się ogromną korzyścią w perspektywie długoterminowej. Przyjrzyjmy się najważniejszym trendom w technologii restauracyjnej, z którymi właściciele restauracji muszą się zapoznać w 2023 r.
Systemy POS
Prowadzenie restauracji z wykorzystaniem systemów POS staje się coraz prostsze, ponieważ umożliwia cyfrową rejestrację sprzedaży restauracji i płatności dokonywanych przez klientów. Do niedawna restauracje korzystały z ręcznych notatek zamówień i płatności. Ten system nie tylko był podatny na błędy, ale także utrudniał prowadzenie ewidencji danych klientów. Za pomocą odpowiedniego systemu POS restauracje mogą precyzyjnie rejestrować dane klientów i zapewniać płynniejsze transakcje. System POS składa się z dwóch części – oprogramowania i sprzętu. Podczas gdy oprogramowanie przechowuje i przetwarza transakcje, część sprzętowa służy do wprowadzania transakcji do systemu. Właściwie wykorzystując dane dostarczane przez system POS twojej restauracji, możesz znacznie poprawić jej efektywność.
Co z zapleczem?
Podczas gdy wspomniany system POS ma za zadanie ulepszanie obsługi front of house (FOH), dziś restauracje szukają także rozwiązań do zarządzania back of house (BOH). Jednym z takich trendów w technologii restauracyjnej jest system zarządzania zapasami. System ten to bardzo przydatne narzędzie, które pomaga śledzić wszystko, co przychodzi i wychodzi z kuchni. Czy to warzywa, mięso, przyprawy czy alkohol – możesz monitorować każdy produkt, aby zrozumieć swój codzienny wynik operacyjny. Dzięki efektywnemu zarządzaniu zapasami możesz mieć pewność, że nigdy nie zabraknie ci produktów spożywczych i nie będziesz musiał dokonywać kosztownych zakupów w ostatniej chwili. Wreszcie pomaga przechowywać receptury, które są nieocenione w obliczaniu kosztów surowca.
Media cyfrowe
Zewnętrzne firmy dostarczające żywność na zasadzie zamawiania...