konkursy

Michał Flis zwycięzcą prestiżowego konkursu dla młodych sommelierów

2024-06-20

26-letni Michał Flis, head sommelier z Restauracji Rozbrat 20 w Warszawie, zwycięzcą II Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs! Ten prestiżowy konkurs odbył się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Jesienią Polak będzie reprezentować nasz kraj na światowym finale w Portugalii. Jest o co walczyć, bo – jak mówi się w branży – medal Chaîne des Rôtisseurs w CV otwiera drzwi do najbardziej prestiżowych miejsc pracy na całym świecie…

 Micha Flis I m.

fot. materiał prasowy

Zmagania krajowe

To był bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających swoją karierę w gastronomii. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być młodzi kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem. 

Krajowy finał konkursu odbył 17 czerwca 2024 r. w Hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa. W zawodach wzięło udział 11 osób z całej Polski.

Zmagania podzielono na dwa etapy. Pierwszym był sprawdzian wiedzy teoretycznej. Zawodnicy musieli odpowiedzieć na 60 pytań oraz rozpoznać i opisać podane im wina i alkohole mocne. W drugiej, praktycznej części, każdy stanął przed zadaniem obsłużenia gości w restauracji w zaaranżowanej scenie. Sędziowie zwracali uwagę na technikę podawania win, sprawności interpersonalne, prezencję , umiejętność dobrania wina do dania.

Pytania pisemne i część praktyczną opracował sommelier - Kamil Wojtasiak (sprawował nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu) oraz ubiegłoroczny zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs International Jeunes Sommeliers - Łukasz Górski. W komisji konkursowej zasiadali: Łukasz Górski, Radosław Lis (Dyrektor Handlowy Domu Wina) oraz Iwona Niemczewska (Conseiller Culinaire Chaîne des Rôtisseurs Polska).

- Walka trwała do końca – relacjonuje Łukasz Górski. - Tak naprawdę to szczegóły zadecydowały o kolejności miejsc na podium. Każdy miał swojej atuty. Gratuluję zwycięzcy, który pokazał klasę.Trzeba przyznać, że poziom kandydatów był w tym roku bardzo wyrównany. To  pozytywny sygnał na przyszłość. Ale jeszcze bardziej cieszy to, że osoby, które często  startowały po raz pierwszy w tym konkursie, z pokorą pogodziły się ze słabszym wynikiem, wyciągnęły wnioski i...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail