Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) ogłosił, że tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego na rok 2026 przypadł Gozo, jednej z malowniczych wysp maltańskich. Jury doceniło wyjątkowy charakter lokalnej kuchni, gościnność mieszkańców oraz ścisłe powiązanie tradycji kulinarnych z kulturą i historią regionu.
Eksperci zwrócili też uwagę na wysoką jakość lokalnych produktów, przywiązanie do tradycyjnych metod produkcji żywności oraz harmonijne połączenie kultury, sztuki i rzemiosła. Mogli przekonać się na miejscu, jak wygląda hodowla kóz, przetwórstwo pomidorów, a także proces powstawania lokalnego owczego serca (gbejniet) oraz chleba (ftira). Jako że na Wyspach Maltańskich występuje silny związek między jedzeniem a religią, jury doświadczyło tego na własnej skórze, uczestnicząc w tradycyjnych wydarzeniach gastronomicznych Wielkiego Tygodnia, a także zwiedzając sanktuarium Ta’Pinu oraz megalityczne świątynie Ggantija.
To już drugie wyróżnienie ICGAT dla Gozo w tym roku. Wcześniej, podczas festiwalu Food Film Menu 2024, krótkometrażowy film o tej maltańskiej wyspie zdobył nagrodę w kategorii Europejski Region Gastronomiczny. Oprócz Gozo tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 otrzymały wyspy – grecka Kreta i chorwackie Kvarner. Oficjalne wręczenie nagrody odbyło się w malowniczej scenerii cytadeli w Victorii. IGCAT to instytucja zajmująca się promowaniem różnorodności kulinarnej w Europie. Nagroda Europejski Region Gastronomiczny, przyznawana od 2016 r., ma na celu podniesienie świadomości bogactwa kulturowego i gastronomicznwgo Starego Kontynentu oraz wspieranie zrównoważonego rozwoju regionów.