
Wymogi dzisiejszej gastronomii spowodowały, że na jej potrzeby powstało wiele termosów o różnym przeznaczeniu. Można ich używać nie tylko do przechowywania napojów ciepłych, takich jak kawa i herbata, czy zimnych jak mrożona herbata, ale także do przewożenia i utrzymywania w odpowiedniej temperaturze posiłków. Termosy należą zatem do podstawowego wyposażenia firm cateringowych, ale ich walory docenia również niejedno biuro turystyczne.
Nowoczesne "dwojaki"
Organizowanie przyjęć, bankietów, konferencji i narad wymaga nie tylko dobrej organizacji, ale także zadbania o stronę gastronomiczną. Stąd tak ważny jest transport gorących napojów i posiłków, który umożliwiają specjalistyczne termosy. Do niedawna termos kojarzył się z metalowym pojemnikiem na kawę lub herbatę, zabieranym w podróż lub na wycieczkę. Rosnące wymagania rynku spowodowały, że obecnie mamy do dyspozycji wiele nowoczesnych termosów, wykonanych z różnych materiałów.
Do najpopularniejszych należą termosy konferencyjne. Stawia się je wypełnione kawą i herbatą na stołach podczas narad, spotkań i konferencji. - Cieszące się do niedawna dużą popularnością termosy z wkładem szklanym w plastikowej obudowie są coraz rzadziej stosowane w gastronomii, bowiem wypierają je praktyczne w zastosowaniu termosy ze stali nierdzewnej - mówi Robert Machnicki z firmy Master Gust. Termosy możemy podzielić nie tylko ze względu na materiał z którego zostały zrobione z zewnątrz i z którego został zrobiony wkład, ale również ze względu na mechanizm nalewania.

Mamy zatem m.in. dzbanki z przyciskiem lub zakręcane o pojemności od 0,5 do 2 litrów, termosy z pompką o [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl