Smakowity kąsek świata

Amatorzy nurkowania chętnie odwiedzają rafy koralowe, miłośnicy narciarstwa udają się w góry, pasjonaci odkrywania sekretów historii zwiedzają liczne zabytki. A co mają zrobić ludzie, których hobby jest dobra kuchnia i świat lubią poznawać przez zmysł smaku? Odpowiedź na to pytanie wydaje się być prosta - muszą udać się w kulinarną podróż


rt_2008_12-2.jpg


Świat można poznawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest poznawanie go za sprawą podniebienia. W każdym kraju znajdziemy oryginalne i wykwintne potrawy, które zaspokoją gusty nawet najbardziej wymagających smakoszy.


Poznawanie od kuchni

Coraz częściej biura podróży oferują swoim klientom ekskluzywne wyprawy, które mają za zadanie spełnić wszelkie, nawet najbardziej oryginale, oczekiwania pokładane w podróży. Turystom nie wystarcza już wynajęcie pokoju w pięciogwiazdkowym hotelu i rozkoszowanie się odpoczynkiem na plaży bądź zwiedzaniem okolicznych atrakcji turystycznych, coraz częściej chcą poznawać świat od kuchni.

Dlatego też biura podróży przygotowały swoją ofertę pod kątem najbardziej ciekawskich turystów, którzy chcą poznać smak danego kraju, i oferują im kulinarną podróż życia. Turystyka kulinarna stała się czynnikiem motywującym turystów do podróżowania w wymarzone miejsce.


Europejska elegancja

Na początek kulinarnej podróży warto wybrać się do Francji. Jak wiadomo jedzenie i wino francuskie są przedmiotami zainteresowania całego świata. W Paryżu działają niezliczone restauracje, w których serwowane są owoce i warzywa, dostarczane z otaczających stolicę gospodarstw rolnych. Tam można spróbować delikatnego zielonego groszku, marchewki, soczystego szpinaku, które w żadnym innym zakątku świata nie smakują tak samo. Dolina Loary kusi odwiedzających świeżymi pstrągami, grzybami hodowanymi w jaskiniach w okolicach Saumur czy dziczyzną.


rt_2008_12-5.jpg

Znajdując się tam, nie sposób nie skosztować gęsiej wątróbki z Gaskonii czy trufli z Peritgord. Urok francuskich restauracji sprawia, że w każdym regionie można odnaleźć coś idealnego dla siebie. W pirenejskim miasteczku Castelou gościom serwuje się danie cargolada, przyrządzone z tamtejszych ślimaków, kiełbasek i kotletów jagnięcych opieczonych nad ogniskiem, w którym pali się winorośl. W niektórych restauracjach w Nicei serwowana jest estocaficada - pikantne danie z suszonego dorsza, pomidorów, papryki, ziemniaków i czarnych oliwek. Jednak najlepiej poznać Francję poprzez tamtejsze sery i wina, których degustacja znajduje się obowiązkowo w planie każdej podróży. W ich przypadku ogromną rolę przy produkcji odgrywa region, z którego pochodzą.

Można więc zwiedzać Francję szlakiem sera bądź wina. Oferta regionalna jest bowiem ogromna - od kremowego camembert do serów maziowych i najlepszych serów z przyrostem niebieskiej pleśni, roqueforta i Bleu d'Auvergne. Wino we Francji to, jak wiedzą znawcy, więcej niż trunek. Jest ono...

Wydanie: 8/2008, PRODUKT TURYSTYCZNY
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail