…i do syta w Trokach

Litewskie Troki kojarzą się z bajecznym zamkiem wzniesionym przez Wielkiego Księcia Litewskiego Kiejstuta i jego syna Witolda w XIV–XV w. pośrodku jeziora Galwe. Po oprowadzeniu grup po wyjątkowo ciekawej, nowoczesnej ekspozycji „małego Malborka” warto polecić im potrawy kuchni karaimskiej. Jest to najszczuplejsza liczebnie mniejszość narodowa pochodzenia tureckiego mieszkająca właśnie w Trokach od czasu, kiedy Witold przywiózł kilkaset rodzin z Krymu jako wiernych, sumiennych wojskowych. Orientalne korzenie widać w ich pysznej kuchni serwowanej w tutejszych restauracjach położonych malowniczo nad jeziorem. Najpopularniejsze są kybynlary, czyli pierożki drożdżowe z farszem z baraniny lub wołowiny przygotowywane.


Wydanie: 6/2010, AKTUALNOŚCI
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail