Praktycy i teoretycy na temat edukacji gastronomicznej w Polsce - trzecie z cyklu spotkanie najlepszych Szefów Kuchni z Nespresso

2012-04-03

We wtorek, 20 marca 2012 r. najlepsi polscy szefowie kuchni spotkali się, by porozmawiać na temat polskiej edukacji w gastronomii i kierunków jej rozwoju. Spotkanie odbyło się z inicjatywy firmy Nespresso, globalnego pioniera w branży najwyższej jakości kawy porcjowanej, która jest współorganizatorem wielu prestiżowych wydarzeń gastronomicznych na całym świecie. Poza szefami kuchni, do Atelier Amaro, gdzie odbyło się spotkanie, przybyli również przedstawiciele środowiska gastronomicznego, dyrektorzy szkół gastronomicznych, dziennikarze branżowi oraz przedstawiciel Departamentu Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ministerstwie Edukacji Narodowej.

 

Celem spotkania było stworzenie platformy dla wymiany doświadczeń reprezentantów różnych środowisk związanych z gastronomią. Zarówno praktycy, jak i teoretycy zgodzili się, że aby polska gastronomia mogła się rozwijać i dorównać do światowego poziomu, konieczne są zmiany, które pozwoliłyby na lepsze kształcenie młodych ludzi. Do najważniejszych kwestii poruszonych podczas dyskusji należał temat niewystarczającej ilości zajęć praktycznych w szkołach gastronomicznych, brak ścisłej współpracy między środowiskami ekspertów-praktyków i instytucjami odpowiedzialnymi za tworzenie programów nauczania oraz rola, jaką w kształceniu nowych kucharzy powinni pełnić doświadczeni mistrzowie.

Zgodzono się, że wprowadzenie zmian do programu edukacji wymaga czasu, dlatego prace należy podjąć już teraz. Podkreślona została rola szefów kuchni jako mentorów dla młodych kucharzy. Powstały również propozycje, które umożliwiłyby zwiększenie ich kontaktu z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni zadeklarowali gotowość do przedstawienia propozycji tematów, które uczniowie powinni opanować podczas edukacji szkolnej, aby móc sprawnie kontynuować naukę w restauracjach, a także zmian,...

Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail