Pasta fresca urzeka podniebienia Polaków

2014-01-31

Świeży włoski makaron, produkowany przede wszystkim dla branży HoReCa, staje się coraz bardziej popularny wśród polskich klientów. Mało kto jednak wie, że istnieje cała kultura spożywania tego specjału. O pasta fresca – włoskiej pasji i tradycji, opowiadają Ignazio Arena i Tomasz Sokołowski – założyciele firmy Perino.

Perino_-_rettangoloni_czarne_i_biale

Włoska tradycja

Świeży makaron ma swoje korzenie w północnych Włoszech, gdzie początkowo był produkowany jako wyrafinowana odmiana popularnego na włoskich stołach suchego makaronu. Miał być wyjątkowym daniem na niedzielny obiad. Szybko zyskał sławę i zaczął pojawiać się w całym kraju, w różnych wariantach.
Moja przygoda z pasta fresca rozpoczęła się na Sycylii, gdzie dziadek prowadził niewielką firmę, która produkowała świeży makaron i zaopatrywała w niego pobliskie restauracje – wspomina Ignazio Arena. Nie mogłem wyjść z podziwu dla pasji dziadka, dla jego zaangażowania, kiedy nieustannie ulepszał swoje przepisy. W latach 70-tych jego manufaktura spłonęła, a z całej rodzinnej fabryki pozostały tylko dziadkowe receptury... Postanowiłem je wykorzystać. Przez wiele lat pracowałem jako szef kuchni w berlińskich...

Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail