Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie.
Przeczytaj całość , Zamknij to okno informacyjne.
 



100-lecie Finlandii: Finnair prezentuje fińską kuchnię lokalną

2017-06-29

(Warszawa 27.6.2017) W związku z nadchodzącą rocznica stulecia niepodległości Finlandii, Finnair wprowadza trzy nowe oferty kulinarne do posiłków na pokładach samolotów. W ten sposób przewoźnik wraz z Fundacją ELO, organizacją zajmującą się propagowaniem fińskiej kuchni, promuje zdrową i pożywną kuchnię tego kraju.

rt 2017 06 01

Szef autorskiego menu Finnaira, Eero Vottonen, stworzył dla klientów klasy biznes podróżujących między 4 października a 9 stycznia z Helsinek na trasach długodystansowych, wyjątkowe menu jubileuszowe, aby świętować kulinarne niuanse lokalnej kuchni. Menu oferuje takie przysmaki jak śledź bałtycki, gulasz Karelski i zupa z borowików z kawałkami wędzonego łosia. Vottonen zajął szóste miejsce wśród dwudziestu czterech uczestników prestiżowego konkursu Bocuse d'Or, który odbył się w styczniu w Lyonie, we Francji.

Podczas tworzenia menu jubileuszowego Finnaira, zastanawiałem się, co takiego dla mnie reprezentuje Finlandia i jej lokalna kuchnia", mówi Eero Vottonen. „Cieszę się, że mam okazję przedstawić fińskie smaki tysiącom pasażerów podróżującym z Finnairem przez ten kraj".

Finnair zaproponuje klientom klasy biznes podróżującym między 4 października a 9 stycznia do Helsinek na trasach długodystansowych, potrawy inspirowane specjalnym menu stworzonym na 100-lecie Finlandii przez Fundację ELO. W ofercie znajdzie się marynowany łosoś, pstrąg tęczowy i gulasz z Karelii z wołowiną i wieprzowiną. W celu uczczenia tego wydarzenia, różne wariacje menu jubileuszowego Fundacji ELO są również serwowane w ambasadach Finlandii na całym świecie.

Dla klientów klasy ekonomicznej podróżujących między 5 lipca a 9 stycznia na długich dystansach, Finnair wraz z Fundacją ELO i szkołą podstawową Cygnaeus w Turku przygotował posiłki promujące zdrowe i smaczne potrawy w szkołach. Dania zostały wybrane przez uczniów ze szkoły Cygnaeus podczas warsztatów w lokalach gastronomicznych Finnaira i dostosowywane do warunków samolotowych. Posiłki skomponowane są z tradycyjnych fińskich przysmaków, takich jak ziemniaki i klopsiki, a także makarony i mięsne zapiekanki.

Głównym celem naszej współpracy z Fundacją ELO jest pomoc w promowaniu zdrowej i smacznej fińskiej kuchni wśród setek tysięcy międzynarodowych pasażerów lecących z nami w tym roku", mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira. „Na przykład, zdrowe i wyważone posiłki szkolne stały się zasadniczym elementem uznanego fińskiego systemu szkolnictwa i z dumą zaznaczamy, że podajemy tak smaczne jedzenie na pokładach samolotów".

Finlandia była pierwszym krajem na świecie, który od 1943 r. oferuje bezpłatne wyżywienie w szkołach. Stopniowo szkolne posiłki w Finlandii stały się bardziej zróżnicowane i obecnie stanowią część większej holistycznej koncepcji pedagogicznej, która wykracza daleko poza szkolny obiad", mówi Seija Kurunmäki, dyrektor wykonawczy Fundacji ELO.

Na trasach długodystansowych Finnair będzie również serwować chleb żytni i pierogi karelskie. Obie pozycje znalazły się w pierwszej trójce podczas głosowania na fińskie potrawy narodowe, w którym wzięło udział blisko 50 000 Finów, aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości.

Więcej informacji dotyczących Fundacji ELO: http://www.elo-saatio.fi/en

Najlepsze na świecie szkolne jedzenie na pokładzie Finnaira (wideo): https://www.youtube.com/watch?v=YsninAqPkz8


Komunikaty Branżowe

Polecamy także:

Vatrena promuje wynikami Chorwację
Strony internetowe Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej notują rekordową ilość wejść. Dotychczasowe fantastyczne mecze chorwackiej reprezentacji piłkarskiej...

Rejestr biur podróży w nowej odsłonie
Klienci mogą łatwiej sprawdzać status prawny biura podróży.   Nowy, centralny rejestr jest prowadzony przez Turystyczny Fundusz Gwarancyjny. Zawiera dane około...

Sindbad zacieśnia współprace z siecią Eurolines
Firmy Sindbad Sp. z o.o. z Opola (Polska) i Transdev Eurolines SA z Nanterre (Francja) podpisały umowę, na mocy której Sindbad Sp. z o.o. staje się jedynym...

Lufthansa uruchamia własna platformę dystrybucyjną
Lufthansa City Center International (LCCI), globalna sieć agencji turystycznych opartych na licencji franchisingowej niedawno uruchomiła własną platformę...

Bezpłatny biuletyn

Strefa prenumeratora

Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl    

Hotelarz www.e-hotelarz.pl    

Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl

© 2017 ProMedia Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne