Najlepsza restauracja w Polsce

2017-10-26

Finał VII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Warszawie w Pałacu Sobańskich i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

logo 3

Wybór miejsca okazał się trafny. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postano- wiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room.

Piękne wnętrza zabytkowego Pałacu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.

Przyznano również nagrody specjalne - SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Amber Room Roberta Skubisza. W menu między innymi : - tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco, - dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec, - pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy, - pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa, - udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser - czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel, - tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa, - gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon. Nie zabrakło również jak co roku tortu Poland 100 Best Restaurants 2017 przygotowanego na tę okazję przez firmę Ambasador92.

PARTNERZY: KRUSZWICA S.A., BIZERBA POLSKA, AMBER ROOM, STOCK POLSKA, WINNE POLA, BROWAR HOPKINS, AMBASADOR92, ESTURIAN CAVIAR, BIDFOOD FARUTEX

WYNIKI:

 

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2017

N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa

 

GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS

AMBER ROOM – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

N31 RESTAURANT & BAR - Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

SENSES RESTAURANT – Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice

RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna

APPASSIONATA – Radzionków

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

 


Komunikaty Branżowe
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail