W piątek, 10 listopada mija 170 lat, odkąd J.C. Jacobsen założył Browar Carlsberg. W swoim browarze i laboratorium w Kopenhadze pracował i prowadził badania, aby zapewnić konsumentom „prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie”.
Jacob Christian Jacobsen założył Browar Carlsberg w 1847 r. Nazwa pochodzi od połączenia imienia jego jedynego syna Carla ze słowem „berg”, czyli góra. Od początku w browarze wykorzystywana była bardzo nowoczesna jak na owe czasy technologia dolnej fermentacji, której tajniki Jacobsen poznał, podróżując m.in. do Bawarii. Jego celem i ambicją było warzenie najwyższej jakości piwa z myślą o tworzeniu „lepszego dziś i jutra”. Kierując się tą zasadą, Jacobsen stworzył podwaliny pod silną, rozwijającą się w sposób zrównoważony firmę, która do dziś znajduje się w światowej czołówce producentów piwa.
Z szacunku dla nauki
J.C. Jacobsen był wizjonerem. Warząc piwo, wykorzystywał też najnowsze osiągnięcia nauki i techniki. W 1875 r. założył laboratorium badawcze, któremu zawdzięczamy wiele ważnych odkryć, np. skalę pH, enzymy działające w niskich temperaturach. W 2017 roku jego naukowcy mieli udział w odkodowaniu genomu jęczmienia. Obecnie Laboratorium Carlsberg koncentruje się na badaniach nad surowcami do warzenia piwa, drożdżami i procesem fermentacji, nowymi składnikami oraz technologią procesu warzenia.
Jednym z pierwszych i przełomowych dla branży piwnej osiągnięć laboratorium było wyizolowanie w 1883 r. czystych kultur drożdży, które na cześć Carlsberga nazwano saccharomyces carlsbergensis, obecnie powszechnie znane jako saccharomyces pastorianus. Ich odkrycie zrewolucjonizowało proces warzenia piwa. Szczepy drożdży z browaru w Kopenhadze są przodkiem większości obecnych lagerów i umożliwiły warzenie piwa o wysokiej i powtarzalnej jakości, co wcześniej było...