W ostatnich latach zauważyć można intensywny rozwój gastronomii, rynek ten dostosowuje się do rosnących potrzeb konsumentów. Wpływ na ten stan rzeczy miały między innymi zachodzące w Polsce przemiany i wzrost zapotrzebowania na profesjonalne szkolenia w tym zakresie.
Z udostępnionych przez Główny Urząd Statystyczny informacji wynika, że liczba placówek gastronomicznych wrosła w 2016 roku w porównaniu z rokiem 2015 o 853. Zwiększyła się przede wszystkim ilość restauracji oraz stołówek na terenie całej Polski. Coraz mniej jest natomiast barów. Wzrosła również ogólna wartość rynku oraz zarobki osób pracujących w gastronomii.
Jak mówi Szymon Kohut, założyciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów - Ten stan rzeczy mobilizuje właścicieli lokali gastronomicznych czy hoteli do zintensyfikowania działań szkoleniowych w swoich placówkach. Wzrost wymagań klientów i popyt na usługi gastronomiczne, to wzrost konkurencyjności, a co za tym idzie konieczność podnoszenia kompetencji.
I dodaje – W toku naszej ponad 10 letniej działalności przeszkoliliśmy już ponad 15 tysięcy osób. Tendencja jest wzrostowa, co pokazuje potrzebę rozwoju i konieczność podnoszenia kwalifikacji u osób pracujących w branży na bieżąco.
Z usług gastronomicznych korzysta już ponad połowa Polaków, z roku na rok zwiększa się także częstotliwość odwiedzin w tych lokalach. Dotyczy to sieciówek, lokali niezależnych czy restauracji znajdujących się w hotelach.
Zmiany zachodzące w gastronomii to efekt trendu jedzenia poza domem. Coraz więcej Polaków wybiera taką formę posiłku – mówi Monika Kohut, współwłaściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów.
I dodaje - W...