Branża HoReCa wczoraj, dziś i jutro

2015-02-20

Dzisiejsi goście restauracji to przeważnie młodzi, dynamiczni i nowocześni ludzie. Czy polscy restauratorzy są gotowi na przyjęcie tak wymagającej grupy odbiorców?

pws-2015-01c-68

Wymagania nowoczesnego klienta
Wartość rynku e-commerce nieprzerwanie wzrasta, a na początku 2015 r. osiągnęła blisko 27 mld zł. Eksperci CBOS-u oceniają, że rozwija się on w tempie niemal 20% w skali roku, a z danych firmy badawczo-konsultingowej PMR wynika, że w internecie zakupy robimy częściej niż Amerykanie czy Niemcy. Główną grupą osób korzystających z tej formy handlu są młodzi, wykształceni mieszkańcy dużych miast1. Jak pokazuje raport „Polska na talerzu 2014”, są oni również głównymi odbiorcami oferty restauracji. Blisko 64% osób w wieku 18-24 lata korzysta z usług lokali gastronomicznych przynajmniej raz w tygodniu. Specjaliści twierdzą, że ta najbardziej aktywna część klientów restauracji chętnie wykorzystywałaby aplikacje mobilne i internet do rezerwowania stolików oraz zamawiania jedzenia do domu. Jak rynek e-commerce wyglądał w 2014 r. w branży HoReCa i jak prezentują się perspektywy?

Elektroniczna (r)ewolucja

Według danych Instytutu Homo Homini, rok temu 64% Polaków zamawiało gotowe dania do domu lub pracy. Najczęściej do kontaktu z restauracją wykorzystujemy telefon. Biorąc jednak pod uwagę popularność nowoczesnych technologii w naszym kraju oraz ich powszechną dostępność, niebawem ten kanał...

Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail