Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie.
Przeczytaj całość , Zamknij to okno informacyjne.


 


Festiwal Śląskie Smaki - 17 czerwca!

2018-06-16

W tym roku miłośnicy kuchni regionalnej województwa śląskiego zjadą do urokliwej Pszczyny. Tam bowiem w niedzielę, 17 czerwca w Parku Zamkowymodbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki!

 Smaki

A jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską, wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Co ciekawe - po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu.  To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.

Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy.
Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.  Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie
i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia - Śląska Organizacja Turystyczna.  

 

Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterytycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy, Bitwie Smaków. Mówi się, że to jeden z najciekawszych pokazów gotowania na żywo! W tym roku
do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń",  stanie Remigiusz Rączka – Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – Szef kuchni i właściciel
Punktu G-astronomicznego w Pszczynie. Można się więc spodziewać niezwykle emocjonującej walki kulinarnej.


Aktualności

Polecamy także:

Inwestycje PKP Intercity
Tylko w 2018 roku spółka podpisała lub rozszerzyła umowy na zakup lub modernizację taboru, których łączna wartość to ponad 2,05 mld zł. Niemal 1,7 mld zł...

Indonezyjska oferta w Polsce
Ministerstwo Turystyki Republiki Indonezji, we współpracy z Ambasadą Republiki Indonezji w Warszawie, zorganizowało r., w Łodzi oraz Warszawie Misję Gospodarczą...

8 mln pasażerów w PLL LOT
Po raz pierwszy w historii Polskimi Liniami Lotniczymi LOT poleciało aż 8 milionów w ciągu jednego roku. Tak dobry wynik to efekt dynamicznego rozwoju polskiego...

Wrocław - juz 3 mln pasażerów
To historyczne wydarzenie, wrocławskie lotnisko jeszcze nigdy dotąd nie osiągnęło takiej liczby podróżnych w jednym roku. Pasażerów przyciąga coraz bogatsza...

Bezpłatny biuletyn

Strefa prenumeratora

Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl    

Hotelarz www.e-hotelarz.pl    

Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl

© 2017 ProMedia Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne