DineART - impresjonizm, kubizm, pop art, sztuka, emocje… Rusza nowy projekt, który wprost łączy sztukę z estetyką użytkową: unikalny, pionierski koncept opisujący doświadczenie i doznania wokół stołu, o których decyduje więcej elementów niż tylko samo danie. Mecenasem projektu jest firma Dajar. Inauguracja odbędzie się już 5 września 2018 r. w Folwarku Łochów pod Warszawą, gdzie spotka się ponad 200 przedstawicieli polskiej sceny gastro.
Misja projektu to edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, którzy tworzą te doznania. Zakłada on cykl wydarzeń, działań i spotkań oraz kompleksową współpracę z ekspertami w zakresie estetyki stołu: szefami kuchni, stylistami, sommelierami, florystami oraz reżyserami przyjęć.
„Jak myśleć dziś o tym, czego kilka dekad temu chcieli słynni awangardziści, a mianowicie - jak wpuścić sztukę do codziennego życia i pozwolić jej działać? Jak wykorzystać potencjał kreatywny dzisiejszych młodych malarzy i designerów?” Według kuratorki sztuki - Anny Theiss, która objęła opieką merytoryczną program wydarzenia „DineART to projekt, który wytycza nowy kanon w myśleniu o sztuce w kontekście stołu i kultury jedzenia. To przyjrzenie się różnym formom i mediom - od performansu, przez instalacje, po formy rzeźbiarskie - i pokazanie jak praktycznie mogą odnaleźć się one w kontekście wspólnoty ludzi jedzących posiłek. Dla środowiska biznesowego z branży Horeca to również zestaw praktycznych narzędzi, jak zaprosić sztukę i design do współpracy, która będzie owocowała dla klientów doświadczeniem w zupełnie nowym standardzie”.
Dania wybitnych szefów kuchni serwowane na pięknej zastawie mogą być dziełem sztuki. Odpowiednia aranżacja kolacji i przyjęcia to często przeżycie z pogranicza sztuki. Idąc dalej, perfekcyjny serwis wykonany przez „tańczących” kelnerów można określić...