Tegoroczny Festiwal Wódki i Zakąski w duchu "zero waste"

2018-10-10

19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10 odbędzie się druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To najważniejsze w roku święto dedykowane naszemu narodowemu trunkowi oraz polskiej tradycji wódki i zakąski. Tegoroczna edycja festiwalu będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce, zorganizowaną w myśl idei „zero waste”, tj. polityki ograniczania odpadów i zużycia plastiku.

 

Dla uczestników przewidziano wiele atrakcji – największą w Polsce strefę degustacji kilkuset szlachetnych wódek, nalewek i miodów, show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, targ zakąsek, a także strefę edukacji, w ramach której odbędzie się premierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego, warsztaty kulinarne z Robertem Sową oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej. Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi.

Po sukcesie zeszłorocznego Festiwalu, którego celem było kultywowanie polskiej tradycji „wódki i zakąski”, organizator – Piotr Popiński i Dom Wódki ponownie zapraszają wszystkich wielbicieli narodowego trunku do wspólnej celebracji.

- Wódka z zakąską to nieodzowna część naszej kultury. Tradycje produkcji wódki na ziemiach polskich sięgają XVI w. i jest to nasz najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy, z którego słyniemy na całym świecie. Z roku na rok przybywa wysokiej jakości wódek, co świadczy o stale podnoszącej się świadomości konsumenckiej. Kolejna edycja Festiwalu to także dowód na to, że mamy swoje miejsce na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych, i że jesteśmy krajem, który swoje zna i swoje chwali – podkreśla Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski. –W tym roku przygotowaliśmy dla Gości wiele atrakcji – m.in. największą w Polsce strefę degustacji, targ zakąsek, pokazy barmańskich mistrzów świata, prelekcje o historii wódki i zakąski w różnych okresach dziejowych naszego kraju oraz panele dyskusyjne, warsztaty edukacyjne i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Fani koktajli będą mogli zobaczyć w akcji barmanów z kultowego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku, a także kibicować w turnieju Bar Masters, w którym udział wezmą barmani z najlepszych koktajl barów z całej Polski. Pasjonaci historii będą mieli niepowtarzalną okazję bycia świadkami przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie unikalnej kolekcji eksponatów, które wyemigrowały z naszego kraju do USA przed wybuchem II wojny światowej oraz zwiedzić okolicznościową wystawę „Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości” –...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail