Znamy zwycięzców XI edycji Wine&Food Noble Night

2018-10-17

XI Gala Wine&Food Noble Night, organizowana przez Noble Concierge już za nami. W szranki jak co roku stanęło dwunastu wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu (przystawkę i danie główne).

HIRES na www

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

I MIEJSCE

Przystawka - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Nagroda: staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin), fundator: Noble Bank, przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce, Vodka Cîroc 6 l, fundator: Diageo

 WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce, Szampan Laurent Perrier La Cuvée Brut Jeroboam (fundator: Winkolekcja)

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce

II MIEJSCE

Przystawka - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Nagroda: staż w restauracji Northcote (1 gwiazdka Michelin) fundator: L’Officiel Polska i Gościnność, udział w programie „Made Progress” fundator: Made Progress.

III MIEJSCE

Przystawka - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Nagroda: udział w konferencji gastronomicznej Madrid Fusión 2019, fundator: Madrid Fusión, ekspres Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach, fundator: Nespresso

Wine&Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Jednak  każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję. Przewodnim motywem scenografii tego wieczoru był kalejdoskop – proste, ale niezwykle przy tym kreatywne urządzenie: za pomocą jednego ruchu z kilku prostych elementów tworzy się za każdym razem inny, wielobarwny obraz.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza restauracji.

W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food&Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk - kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (PAPU, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas – Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura, Rozewie - Jastrzębia Góra) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia).

Tegoroczny popis kulinarny Mistrzów i ucztę dla zmysłów otworzył Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś w Krakowie ze swoimi propozycjami amuse bouche. Michał Stężalski zwyciężył w X, jubileuszowej edycji konkursu we wszystkich kategoriach oraz zdobył wyróżnienie Jury Profesjonalnego. Propozycjami amuse bouche na otwarcie tegorocznej Gali były: foie gras z rajskim jabłkiem i wanilią, pieczona gęsina z orzechem laskowym i brusznicą leśną,...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail