XI Gala Wine&Food Noble Night, organizowana przez Noble Concierge już za nami. W szranki jak co roku stanęło dwunastu wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu (przystawkę i danie główne).
Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
I MIEJSCE
Przystawka - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia
Danie Główne - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków
Nagroda: staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin), fundator: Noble Bank, przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce, Vodka Cîroc 6 l, fundator: Diageo
WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO
Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo
Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce, Szampan Laurent Perrier La Cuvée Brut Jeroboam (fundator: Winkolekcja)
NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE
Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków
Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce
II MIEJSCE
Przystawka - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków
Danie Główne - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków
Nagroda: staż w restauracji Northcote (1 gwiazdka Michelin) fundator: L’Officiel Polska i Gościnność, udział w programie „Made Progress” fundator: Made Progress.
III MIEJSCE
Przystawka - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków
Danie Główne - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia
Nagroda: udział w konferencji gastronomicznej Madrid Fusión 2019, fundator: Madrid Fusión, ekspres Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach, fundator: Nespresso
Wine&Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Jednak każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję. Przewodnim motywem scenografii tego wieczoru był kalejdoskop – proste, ale niezwykle przy tym kreatywne urządzenie: za pomocą jednego ruchu z kilku prostych elementów tworzy się za każdym razem inny, wielobarwny obraz.
Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza restauracji.
W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food&Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk - kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (PAPU, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas – Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura, Rozewie - Jastrzębia Góra) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia).
Tegoroczny popis kulinarny Mistrzów i ucztę dla zmysłów otworzył Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś w Krakowie ze swoimi propozycjami amuse bouche. Michał Stężalski zwyciężył w X, jubileuszowej edycji konkursu we wszystkich kategoriach oraz zdobył wyróżnienie Jury Profesjonalnego. Propozycjami amuse bouche na otwarcie tegorocznej Gali były: foie gras z rajskim jabłkiem i wanilią, pieczona gęsina z orzechem laskowym i brusznicą leśną,...