Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Szczecinie czy Katowicach. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej. Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.
Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, Mlekovita – największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej oraz Spomlek - największe i najnowocześniejsze zakłady mleczarskie w Polsce.