Apetyt i apatia na Festiwalu Przemiany

2019-10-04

W dniach 3-6 października w Centrum Nauki Kopernik czekają na uczestników Festiwalu Przemiany wystawa, wykłady, warsztaty, dyskusje, filmy i koncerty. 4 dni pełne twórczych aktywności związanych z przyszłością jedzenia. Trwa Festiwal Przemiany.

przemiany

Mięso hodowane komórkowo. Insekty. Domowe miniuprawy warzyw i glonów. Co będziemy jeść w niedalekiej przyszłości? Dlaczego musimy zmienić nasze zwyczaje żywieniowe? Odpowiedzi na te pytania poszukamy podczas Festiwalu Przemiany, którego tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Apetyt i apatia”.

Apetyt i apatia

Odkrywanie różnorodnych źródeł pokarmu i przetwarzanie go od samego początku determinowało rozwój naszej cywilizacji. Poszukiwanie nowych źródeł i metod produkcji jedzenia z czasem stawało się coraz bardziej ekspansywne, masowe
i ingerujące w zastany kształt środowiska. W końcu ten nieposkromiony apetyt zawiódł nas w ślepą uliczkę. Gigantyczne hodowle zwierząt wymagają ogromnych ilości wody, energii i pasz. Są siedliskiem antybiotykoopornych superbakterii i emitują gazy cieplarniane. Monokulturowe uprawy niosą ze sobą ryzyko utraty bioróżnorodności. Wysoko przetworzony pokarm niekorzystnie wpływa na zdrowie. Nasze działania przyczyniają się do katastrofy klimatycznej, potęgują globalne ocieplenie, wyjaławiają grunty i sprzyjają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Marnujemy także ogromne ilości samej żywności – wyrzucamy jej więcej,
niż potrzeba do wykarmienia wszystkich głodujących na świecie. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że w 2050 r. na naszej planecie będzie żyć 10 miliardów ludzi. Jeśli chcemy mieć wtedy co jeść, musimy natychmiast zmienić zwyczaje żywieniowe. To ostatni dzwonek, by otrząsnąć się z apatii i zaprojektować bardziej zrównoważoną przyszłość żywności: przyjazną środowisku, etyczną i sprzyjającą naszemu zdrowiu. Nauka i technika dostarczają nam do tego narzędzi. Od nas zależy, czy i jak je wykorzystamy.

Danie główne

Jak powstaje mięso hodowane komórkowo? Czy to trudny, drogi proces, wymagający skomplikowanych rozwiązań technicznych? Organizatorzy Festiwalu Przemiany postanowili podjąć wyzwanie i to sprawdzić. W laboratorium biologicznym Centrum Nauki Kopernik rozpoczęli proces hodowli komórek kurczaka, który...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail