Porady dla amatorów soczystych steków

2014-06-25

Trwa słoneczne polskie lato, a co za tym idzie –sezon grillowy. Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak głęboko ta tradycja jest zakorzeniona w naszej kulturze. Jeszcze w czasach pierwotnych plemion myśliwskich był to zasadniczy element, wokół którego toczyło się życie społeczne. Co się zmieniło od tamtego okresu i jakie wyzwania stoją przed współczesnymi miłośnikami soczystych steków?

st_ek_bavette_ze_szpinakiem_frytkami_i_sosem_grzybowym

Jeszcze 10 000 lat p.n.e. po ciężkim dniu walki o przetrwanie, całe rodziny zbierały się wokoło ogniska i razem spożywali upolowane zwierzęta. Oczywiście dawny sposób smażenia mięsa uległ modyfikacji, ale podstawowe założenia takiego rytuału zostały: spędzanie czasu w kręgu rodziny i znajomych, odpoczynek po pracy, wspólne zabawy. Kluczową pozostaje jednak kwestia, co wrzucić na ruszt. Jak we współczesnych warunkach upolować stek, który będzie smakować całej rodzinie?

st_poledwica_z_grillowanymi_warzywami_puree_i_sosem_bernens

st_T-bone-1

Co musimy wiedzieć przed polowaniem

Istnieje kilka kryteriów, na które musimy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa na stek. Żeby danie było soczyste i pełne aromatu, musimy liczyć się z kolorem mięsa, jego włóknistością oraz z rodzajem cięcia.

Kolor przede wszystkim zależy od wieku bydła. Jasnoczerwone steki będą wskazywać na to, że wiek zwierzęcia wynosił około dwóch lat. Takie mięso najczęściej znajdziemy w sprzedaży. Natomiast im starsze jest mięso, tym zazwyczaj staje się ciemniejsze. Najlepszy wiek bydła przed ubojem wynosi 2-3 lata, wtedy steki są w miarę tłuste i podczas...

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail