25 i 26 stycznia 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, która będzie imprezą towarzyszącą „Jedz Pij Warszawo” - największego w Polsce wydarzenia dedykowanego szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
W ostatni weekend stycznia ten najbardziej rozpoznawalny budynek w Polsce przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami i barami hołdując tym samym kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.
"Cudze chwalicie, swego nie znacie!"
To znane przysłowie trafnie oddaje idee, jakie przyświecają organizacji Festiwalu Wódki i Zakąski. Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Amerykanie bourbonem, a Meksykanie tequilą. Hiszpanie gloryfikują kulturę "tapas", Włosi tradycję "aperitivo", a Niemcy zapraszają na Oktoberfest. Natomiast my, Polacy, mamy doskonały trunek - wódkę, uznawaną na całym świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt, jak również wyjątkową żywność, chleb i specjały kulinarne, które w żadnym miejscu nie smakują...