25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”. To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy. W programie wydarzenia między innymi: live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia.
W wielu miastach na świecie organizowane są festiwale i wydarzenia promujące lokalne produkty spożywcze i kulturę gastronomiczną. Taste of London, Madrid Fusion, Prague Food Festival, Copenhagen Cooking, Oktoberfest Monachium przyciągają zarówno miejscową społeczność jak
i tłumy turystów, promując miasto, kraj i ich kulinarne dziedzictwo. Festiwal „Jedz Pij Warszawo” nawiązuje tradycją do legendarnej „Wystawy kucharsko-spożywczej” z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie. Ambicją organizatorów wydarzenia jest pokazanie, jak na przestrzeni wieku zmieniały się gastronomiczne zwyczaje i upodobania. Goście festiwalu poznają kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX w. Bartosz Węglarczyk i jego goście zaproszą na Rozmowy Mistrzów „PRL na widelcu”, w trakcie których gwiazdy kultury i estrady opowiedzą jak i gdzie się bawiła się warszawska bohema tamtych czasów.
- Pokazanie prawdziwego oblicza kulinarnych tradycji Warszawy to jeden z celów Festiwalu.
Nasza kuchnia w ujęciu historycznym jest naprawdę fascynującą przygodą. Warto zapoznać się z tym jak zmieniała się na przestrzeni lat, spróbować dań i trunków, które są prawdziwą...