Internet zmysłów. Czy czeka nas nowa rewolucja w gastronomii?

2020-02-05

Obecnie technologia działa przede wszystkim na dwa nasze zmysły – wzrok i słuch. A co jeśli z kolejną cyfrową rewolucją i sukcesem łączności 5G wejdziemy w przestrzeń internetu zmysłów? Smaki i zapachy będziemy mogli tworzyć poza kuchnią za pomocą cyfrowych narzędzi, ale nasze doświadczenia będą takie same jak w prawdziwym świecie.

Michal Gody small

Ekrany smartfonów i komputerów są dzisiaj bramą do wirtualnej rzeczywistość. Jednak wraz z pojawieniem się internetu zmysłów i technologii 5G nasze dotychczasowe postrzeganie „wirtualności” radykalnie się zmieni. Wyobraź sobie, że organizujesz dla znajomych kolację w stylu arabskim. W powietrzu unosi się zapach jagnięcego gulaszu, poprawiasz ustawienie porcelanowej zastawy, a przy stole zasiadają awatary twoich przyjaciół. Możesz sprawdzić świeżość wszystkich składników, eksperymentować z połączeniami smaków i tworzyć wymarzone dania. Jednak wszystko czego doświadczasz tego wieczoru dzieje się wyłącznie w świecie wirtualnym.

- Internet zmysłów byłby krokiem milowym dla gastronomii i również wielką inspiracją dla szefów kuchni. Każdy z nas jest artystą, który szuka nowych połączeń i nowych smaków, a cyfrowe weryfikowanie  kulinarnych pomysłów dałoby kucharzom więcej elastyczności i kreatywności. Z pewnością będzie to budzić wiele kontrowersji, zarówno w środowisku szefów kuchni, jak i samych konsumentów, jednak jako...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail