Turystyka kulinarna jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów podróży tematycznych w Europie i wielu państwach świata. Dzisiejsi turyści coraz częściej dokonują wyboru wypoczynkowej destynacji przez pryzmat walorów kulinarnych danych miejsc.
Większość biur podróży posiada ofertę kulinarną, zwłaszcza że nie jest możliwe poznanie miejscowej kultury bez zasmakowania tradycyjnych specjałów. Również instytucje odpowiadające za promocję regionów nie chcą pozostawać w tyle i kładą coraz większy nacisk na prezentację walorów kulinarnych miejsc odwiedzanych przez turystów. Liczba wyjazdów kulinarnych wzrasta, a wraz z nią różnorodność ofert biur podróży.
Bazylia po włosku
Do Włoch co roku przyjeżdżają miliony turystów chcących poznać tajniki miejscowej kuchni na specjalnych kursach gotowania. Każdy z 29 regionów ma swoje tradycyjne potrawy, którymi podbija podniebienia odwiedzających ich cudzoziemców.
Turystyka kulinarna cieszy się największym zainteresowaniem Amerykanów, Brytyjczyków i mieszkańców Europy Północnej. Najczęściej wybieranymi przez cudzoziemców na tego typu eskapady regionami są Toskania, Umbria, Apulia i Abruzja. Kuchnia włoska przyciąga bowiem bogatą gamą przypraw, które nie tylko dodają smaku i aromatu tamtejszym potrawom, ale stały się też wizytówką Włoch na świecie. Kultura śródziemnomorska od zawsze kojarzy się z dobrym winem. Takie marki jak chianti, frascati czy bardolino królują nie tylko we Włoszech.
Cepeliny i sękacz na deser
Jednak wcale nie trzeba jechać daleko, aby dostarczyć rozkoszy dla podniebienia - wystarczy wybrać się na Litwę. Kuchnia naszego sąsiada od wieków pozostaje pod wpływem tradycji kulinarnych narodów ją zamieszkujących wczoraj i dziś. Na regionalnym stole można więc doszukać się elementów kuchni ukraińskiej, tatarskiej, polskiej, rosyjskiej, białoruskiej oraz żydowskiej. Współczesny stół litewski to potrawy regionalne z Auksztoty, űmudzi, Małej Litwy, Suwalkiji i Dzukiji, na którym królują cepeliny. - Jest to nasze narodowe danie nadziewane farszem mięsnym, wyglądem przypomina kartacze, może być podawane ze skwarkami, śmietaną lub masłem - opowiada Olga Ozarenkova, dyrektor Centrum Informacji Turystycznej Litwy w Warszawie. Wydawać by się mogło, że gołąbki to typowo polskie danie. Zadomowiły się one również w kuchni litewskiej, gdzie serwowane są nie tylko z mięsem, ale i rybą, duszoną kapustą i wędzonymi żeberkami. Oprócz tego popularne są czebureki,...