6 czerwca 2012 roku, we Wrocławiu zostanie otwarta pierwsza kawiarnia Starbucks Reserve w Polsce. Otwarcia dokona firma AmRest Coffee Sp. z o.o., joint venture utworzone przez Starbucks Coffee International, Inc. oraz AmRest Sp. z o.o.1. Będzie to trzecie po Amsterdamie i Moskwie tego typu miejsce w Europie kontynentalnej. Koncept Starbucks Reserve charakteryzuje specjalna oferta najwyższej jakości kaw ziarnistych, tzw. stanowisko „slow coffee”, przy którym klienci mogą otrzymać kawę zaparzaną na dwa różne sposoby, a także wyjątkowy, elegancki wystrój wnętrza.
Kawiarnia Starbucks Reserve znajduje się przy ulicy Oławskiej 1/1 (przy skrzyżowaniu z ulicą Świdnicką), w pobliżu wrocławskiego rynku. Jest to wyjątkowa lokalizacja, ponieważ niegdyś mieściła się tu zabytkowa, XIX-wieczna kamienica „Jęczmienny Narożnik”. W latach 1897-1919 na parterze kamienicy działała Piwiarnia Strzelińska, bardzo popularne wśród mieszkańców Wrocławia miejsce spotkań.
Lokal o powierzchni 187 m2 składa się z dwóch pomieszczeń i oferuje 41 miejsc siedzących – głównie wysokich barowych stołków oraz wygodnych foteli. Goście będą mogli korzystać także z zewnętrznego ogródka o powierzchni około 63 m2. Kawiarnia będzie czynna w godzinach 6:30-22:30 od poniedziałku do czwartku, 6:30-23:00 w piątki, 8:00-23:00 w soboty oraz od 8:00 do 22:00 w niedziele. Przez cały czerwiec, w związku z Mistrzostwami Europy w piłce nożnej, lokal codziennie będzie działał do godziny 23:00. Starbucks Reserve zapewni gościom bezpłatny dostęp do bezprzewodowego Internetu (Wi-Fi). Lokal jest również dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.
To, co wyróżnia koncept Starbucks Reserve to tzw. stanowisko „slow coffee”, wyjątkowa oferta rzadkich i ekskluzywnych kaw ziarnistych oraz unikalny, elegancki wystrój wnętrza.
Stanowisko „slow coffee” – usiądź wygodnie i poznaj tajniki rytuału parzenia kawy
Stanowisko „slow coffee” to miejsce, przy którym goście nowej kawiarni Starbucks będą mogli poznać proces parzenia kawy oraz dowiedzieć się ciekawych rzeczy na jej temat. Bariści mogą tu przygotować kawę na dwa sposoby – w klasycznym ekspresie tłokowym, tzw. French Press, który jest wykorzystywany podczas seminariów kawowych Starbucks, oraz w ekspresie przelewowym typu pour over, który zapewnia jeszcze bardziej intensywny smak i aromat. Dodatkowo zainteresowani klienci będą mogli uzyskać wiedzę o procesie parzenia kawy, jej rodzaju, regionie pochodzenia czy stopniu palenia. Partnerzy podpowiedzą też z jakim deserem lub posiłkiem dana kawa komponuje się najlepiej. Starbucks traktuje proces parzenia kawy przy stanowisku „slow coffee” jako rytuał, do którego podchodzi z ogromną...