Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej, który powołano 16 października 2020 r. postuluje m.in. o Tarczę dla gastronomii, stworzenie Funduszu Wsparcia Gastronomii, ujednoliconą stawkę 8% VAT na wszystko oraz o zniesienie ograniczeń godzin otwarcia niektórych lokali. Petycja, którą wystosowano trafiła 21 października do Rządu RP. Przedstawiamy jej treść.
Przedstawiciele branży gastronomicznej apelują do rządu o pilne wsparcie. Adresatami listu skierowanego Rady Ministrów są: premier Mateusz Morawiecki, wicepremier Jarosław Gowin; minister Tadeusz Kościński; główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas. Autorzy listu domagają się pilnego spotkania z przedstawicielami Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej w celu omówienia elementów pomocy i działań. Chcą również wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”.
„Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się z petycją o natychmiastowe wprowadzenie zmian przepisów prawa dla wszystkich usług gastronomicznych i cateringowych – czytamy petycji. - Polska gastronomia to ponad 76 tysięcy lokali, które generują około 37 mld złotych krajowego PKB. Branża nasza jest zróżnicowana i podzielona na sektory, które cechują się różnymi koncepcjami gastronomicznymi, zależnie od typów lokali:
Każdy z tych sektorów gastronomii cechuje się inną koncepcją biznesową, sposobami prowadzenia działalności czy pozyskania i dotarcia do klienta. Branża gastronomiczna, w zależności od okresu roku, zatrudnia około miliona osób, wśród których przeważają osoby młode, często dopiero zaczynające swoją karierę zawodową. Co istotne branża gastronomiczna skupia przede wszystkim mikro i małych przedsiębiorców, którzy niejednokrotnie w dużo większym stopniu zostali dotknięci zmianami regulacyjnymi w sytuacji epidemii COVID-19. Poziom spadków przychodów przekroczył 50%, co skutkuje brakiem środków na pokrycie kosztów funkcjonowania ogromnej ilości lokali.
W związku z głębokim kryzysem ekonomicznym oraz z powodu ograniczania przez Rząd RP swobody działalności gospodarczej całej gastronomii polskiej poprzez ponowne zamknięcie bez wyjątku wszystkich lokali gastronomicznych, tym razem po godz. 21.00, zgodnie...