koronawirus

Sztab Kryzysowy Gastronomii apeluje o pomoc dla branży

2020-10-22

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej, który powołano 16 października 2020 r. postuluje m.in. o Tarczę dla gastronomii, stworzenie Funduszu Wsparcia Gastronomii, ujednoliconą stawkę 8% VAT na wszystko oraz o zniesienie ograniczeń godzin otwarcia niektórych lokali. Petycja, którą wystosowano trafiła 21 października do Rządu RP. Przedstawiamy jej treść.

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej

Przedstawiciele branży gastronomicznej apelują do rządu o pilne wsparcie. Adresatami listu skierowanego Rady Ministrów są: premier Mateusz Morawiecki, wicepremier Jarosław Gowin; minister Tadeusz Kościński; główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas. Autorzy listu domagają się pilnego spotkania z przedstawicielami Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej w celu omówienia elementów pomocy i działań. Chcą również wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”.

„Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się z petycją o natychmiastowe wprowadzenie zmian przepisów prawa dla wszystkich usług gastronomicznych i cateringowych – czytamy  petycji. - Polska gastronomia to ponad 76 tysięcy lokali, które generują około 37 mld złotych krajowego PKB. Branża nasza jest zróżnicowana i podzielona na sektory, które cechują się różnymi koncepcjami gastronomicznymi, zależnie od typów lokali:

  • · fast-food, bary, puby,
  • · kluby i dyskoteki,
  • · sale bankietowe (w tym domy weselne),
  • · catering,
  • · kawiarnie,
  • · restauracje,
  • · restauracje hotelowe.

Każdy z tych sektorów gastronomii cechuje się inną koncepcją biznesową, sposobami prowadzenia działalności czy pozyskania i dotarcia do klienta. Branża gastronomiczna, w zależności od okresu roku, zatrudnia około miliona osób, wśród których przeważają osoby młode, często dopiero zaczynające swoją karierę zawodową. Co istotne branża gastronomiczna skupia przede wszystkim mikro i małych przedsiębiorców, którzy niejednokrotnie w dużo większym stopniu zostali dotknięci zmianami regulacyjnymi w sytuacji epidemii COVID-19. Poziom spadków przychodów przekroczył 50%, co skutkuje brakiem środków na pokrycie kosztów funkcjonowania ogromnej ilości lokali.

W związku z głębokim kryzysem ekonomicznym oraz z powodu ograniczania przez Rząd RP swobody działalności gospodarczej całej gastronomii polskiej poprzez ponowne zamknięcie bez wyjątku wszystkich lokali gastronomicznych, tym razem po godz. 21.00, zgodnie...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail