Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej związku z brakiem odpowiedzi na petycję z dnia 21 października 2020 r., skierował tym razem żądania bezpośrednio na ręce Olgi Semeniuk - ministra rozwoju, pracy i technologii.
„Brak odpowiedzi, jak również pomijanie naszego Sztabu, oraz naszych organizacji w rozmowach przedstawicieli rządu RP z branżą gastronomiczną, na które powoływała się Pani Minister w swoich wystąpieniach medialnych w ostatnich dniach (Radiowa Jedynka, Radio Wnet) świadczą o braku wiedzy na temat branży gastronomicznej – czytamy w oświadczeniu Sztabu Kryzysowego. – Brak wiedzy przedstawicieli rządu RP skutkuje ośmieszaniem się Premiera Mateusza Morawieckiego na konferencjach prasowych i wywołuje uzasadnione protesty branży gastronomicznej.
Informowanie opinii publicznej (Radio Wnet) w odpowiedzi na pytania redaktora Krzysztofa Skowrońskiego, że Ministerstwo wysyłało zaproszenia do Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej czy Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej jest wprowadzaniem w błąd słuchaczy.
Celem Sztabu Kryzysowego jest Integrowanie Przedsiębiorców i pomoc Gastronomom w całej Polsce, nawet najdrobniejszym, a może szczególnie tym najdrobniejszym ich Pracownikom i ich Rodzinom.”
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej wraz z listem przesłał aktualne żądania, mając nadzieję, że zostaną uwzględnione w tworzonych właśnie przepisach prawnych „konsultowanych” z branżą gastronomiczną.
ŻĄDANIA
1. Żądamy merytorycznego Planu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy!!
Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako Sztab Kryzysowy do aktywnego uczestniczenia w przygotowaniu takiego Planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).
2. Żądamy zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy, jako wsparcie dla...