Od średniowiecza na zboczach winnicy La Braccesca, w doskonałym dla uprawy winorośli, włoskim słońcu, dojrzewały szczepy winorośli, z których powstawały najlepsze wina regionu. Dziś winogrona na tych historycznych zboczach dojrzewają pod czujnym okiem enologa Fiammy Cecchieri, dla której uprawa krzewu winorośli nie ma tajemnic, tak samo jak cały proces wytwarzania tego wyszukanego napoju, jakim jest toskańskie czerwone wino. O porządek w tej wyjątkowej winnicy dba niemiecka firma Karcher – lider w dziedzinie utrzymania czystości.
Winnica La Braccesca w Toskanii
To niezwykle piękny poranek. Łagodne światło powoli rozpościera się nad winnicą, a mgła tworzy delikatną zasłonę na malowniczych stokach. Słońce świeci dyskretnie, tak jakby nie chciało w tym krajobrazie odgrywać pierwszoplanowej roli- w odróżnieniu od tego co działo się minionego roku, gdy padały rekordy temperatur i słońce prażyło jeszcze wczesną jesienią, pomagając dojrzewać winogronom.
Fiamma Cecchieri kontempluje tę idylliczną, jesienną scenę. Dla niej jest to najlepsza pora roku. Po raz pierwszy od czasu zbiorów winogron, w La Braccesca wszystko znów emanuje spokojem. Malownicza winnica znajduje się na południu Toskanii, w jednym z najlepszych regionów winiarskich Włoch, pół godziny drogi od średniowiecznych miast Montepulciano i Cortony.
Fiamma jest enologiem - mistrzynią produkcji wina. Mimo młodego wieku z wielkim znawstwem dogląda produkcji w tej, mającej setki lat, winnicy.
"Po zbiorach czuje się, jakbym dotarła na szczyt góry i mogła zatrzymać się oraz cieszyć wspaniałym widokiem" - mówi 29-latka, otwierając drzwi do winiarni.
Większość czasu Fiamma spędza w piwnicach z dużymi zbiornikami ze stali nierdzewnej lub w "barriccaia", barrique piwnicy, gdzie wina dojrzewają w dębowych beczkach. Pierwszą rzeczą rano, jest sprawdzenie najmłodszych win.
Fiamma degustuje każdą próbkę, ocenia ją i decyduje, jak postępować. Ekspertka szybko zyskała szacunek w zdominowanym przez mężczyzn świecie winiarskim. Jej koledzy - Matteo i Leonardo - którzy obecnie dekantują zbiornik - żartobliwie nazywają ją królową piwnicy.
Jedna winnica,...