W piątek 18 grudnia na terenie Olivii Business Centre w Gdańsku odbyła się ceremonia wręczenia wyróżnień międzynarodowego przewodnika kulinarnego Michelin.
Uroczystość poprowadził ekspert kulinarny Mikołaj Rey, a nagrody wręczał partner przewodnika Michelin w Polsce, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki.
W czasie otwarcia uroczystości Maciej Dobrzyniecki nawiązał do sytuacji, w jakiej środowisko gastronomii znalazło się w ostatnich miesiącach - Przewodnik istnieje od 120 lat, jednak rok temu nikt z nas nie przypuszczał, co nam przyniesie rok 2020. Co przyniósł, wszyscy bardzo dobrze wiemy. Wielu naszych przyjaciół na całym świecie ucierpiało przez sytuację pandemiczną, wielu musiało kompletnie zmienić swój koncept kuchni. Kilkunastu naszych przyjaciół w Polsce również dotknęła ta sytuacja, jednak w tak doniosłym dniu cieszmy się z tej uroczystości, cieszmy się, że jesteśmy wszyscy razem. Łączę się z Wami z Gdańska, miasta Solidarności i tym przesłaniem solidarności chciałbym się z Wami wszystkimi podzielić: wszyscy obecnie powinniśmy solidarnie się wspierać.
Słowa wsparcia dla polskiego środowiska gastronomicznego skierował również Tommy Maussin, wice prezydent, global director przewodnika Michelin - Drodzy szefowie, Droga społeczności gastronomiczna. Ograniczenia w przemieszczaniu się powodują, że nie mogę być z Wami na miejscu, jednak jest nam niezmiernie miło, że w ten zdigitalizowany sposób możemy świętować wspólnie z Wami i pogratulować aż 37 restauracjom tegorocznych wyróżnień. Wszyscy mierzymy się z bezprecedensowymi wyzwaniami, ale wszyscy jesteśmy pod wrażeniem odwagi i wytrwałości, jaką prezentujecie. Nawet jeżeli 2020 rok był trudny, to Wasza pasja i talent zrobiła niesamowite wrażenie na...