Branża restauracyjna zawdzięcza swój obecny poziom i różnorodność w znacznej części efektom pracy kobiet. Wnoszą one ogromny wkład na każdym szczeblu: wprowadzają i rozwijają nowe trendy, wdrażają kreatywne rozwiązania, dostarczają fenomenalnej jakości jedzenia i obsługi. 8 marca warto w szczególny sposób docenić rolę tych, dzięki którym przysmaki te trafiły na nasz stół. A może, wysyłając im ciepłe myśli, zamówimy dziś jedzenie z jednej z restauracji prowadzonych przez kobiety?
Kobiety stanowią ponad 65% pracowników restauracji i hoteli w Polsce. Z danych Pyszne.pl wynika, że już około 30% restauracji dostępnych w serwisie jest prowadzonych właśnie przez nie. Panie mocno zaznaczają swoją obecność w każdym aspekcie działalności restauracji: jako właścicielki wprowadzają do Polski nowoczesne koncepty gastronomiczne, jako szefowe kuchni układają menu zgodne z najnowszymi trendami, zarządzają zespołami, zajmują się marketingiem, przygotowują nasze jedzenie, dostarczają je do stolika czy - jak to się dzieje obecnie znacznie częściej - do drzwi. Zdarza się też, że jako kobiety pracujące, które żadnej pracy się nie boją, biorą na siebie... wszystkie te role. Jednocześnie wiele restauratorek za swój największy sukces uważa zbudowanie świetnego zespołu, chętnie podkreślając jego ogromny wkład w jakość dostarczaną klientom.
Zdaniem ekspertów, zwiększająca się rola kobiet w kształtowaniu sceny gastronomicznej jest jednym z najsilniejszych trendów najbliższych lat. Jako klienci odczuwamy to poprzez rosnący wybór ekscytujących restauracji i większą różnorodność dań wpisujących się w nowe trendy. Nie zawsze wiemy, kto stoi za fenomenalnym smakiem i jakością dań, które pokochaliśmy od pierwszego...