Dyskusje o zmysłach

2015-06-03

Polscy szefowie kuchni, restauratorzy, managerowie, media branżowe i pasjonaci gastronomii spotkali się na I (warszawskiej) edycji Poland Restaurant Forum. Spotkanie zainicjowano z zamysłem wymiany doświadczeń wszystkich stron zainteresowanych gastronomią oraz dyskusji o kwestiach nurtujących branżę.

pws-2015-05c-30

Jego głównym tematem było budowanie doświadczenia gościa w restauracji z korzyścią dla obu stron. Uczestnicy rozpatrywali je przez pryzmat pięciu zmysłów: słuchu, wzroku, węchu, dotyku, smaku oraz szóstego - biznesu. Wydarzenie odbyło się 28 maja w Villa Intrata na warszawskim Wilanowie i zgromadziło blisko 100 osób.
Dyskusje podzielono na panele odpowiadające poszczególnym zmysłom. W ramach bloku tematycznego „Zobacz” rozmawiano o tym, jak projektować doświadczenie wizualne w restauracji. Dyskutowano o trendzie fotografowania dań przed ich zjedzeniem, co wymusza jeszcze większe dbanie o estetykę potraw. Okazało się, że zjawisko to postrzegane jest przez szefów kuchni i restauratorów nie tylko pozytywnie – czynione zbyt obsesyjnie może przyćmić doświadczenie w restauracji. Goście podkreślali też rolę wystroju wnętrza - twierdząc, że warto podążać nie tylko za trendami, ale i zdecydować się na jeden element będący wyróżnikiem miejsca,
np. dedykowane meble.

Podczas drugiego bloku tematycznego „Poczuj” rozkładano na czynniki pierwsze współczesną kuchnię etniczną. Uczestnicy zastanawiali się, czy Polakom podobają się wyraźne aromaty kuchni etnicznych (np. curry), czy smak typowo polski faktycznie jest kwaśny...

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail