Każdy, kto decyduje się na otwarcie cukierni doskonale wie, że oprócz wyśmienitych wypieków liczy się także wyposażenie lokalu oraz jego wystrój – gustowne dodatki oraz wyposażenie techniczne, które umożliwi efektowną ekspozycję sprzedawanych przekąsek podkreślając smakowitość sprzedawanych słodyczy.
Efektowna prezentacja to jednak nie wszystko – branża gastronomiczna wymaga przestrzegania najbardziej wyśrubowanych norm związanych ze sprzedażą żywności. Chcąc cieszyć się świeżością sprzedawanych smakołyków warto rozważyć zakup odpowiedniej witryny cukierniczej, która pozwoli przechowywać produkty we właściwych warunkach pobierając przy tym niską ilość energii elektrycznej. Czym zatem kierować się przy wyborze witryny i co powinno się o nich wiedzieć, chcąc otworzyć własny lokal cukierniczy? Zapytaliśmy o to Sławomira Jewusiaka ze sklpeu eLADEX, sklepu od 33 lat wyposażamy małe i średnie biznesy w urządzenia chłodnicze.
Liczy się pierwsze wrażenie
Najczęściej „kupujemy oczami” – właściwie wyeksponowany towar podkreśla swoją atrakcyjność sprawiając, że wchodząc do cukierni z zamiarem kupna jednej przekąski wychodzimy z o wiele większą zawartością torby. Wszelkiego rodzaju ciasta, ciastka, muffiny, bezy, pączki, precle, pierniki, lody czy też torty zestawione obok siebie sprawiają, że trudno jest się im oprzeć. Warto jednak pamiętać, że każdy produkt wymaga odpowiedniej temperatury przechowywania sprawiając, że jego świeżość pozostanie nienaruszona. Dlatego też niezwykle istotne jest miejsce, w którym znajduje się dana cukiernia oraz jej wyposażenie – wchodząc do wewnątrz lokalu liczą się pierwsze odczucia oraz emocje – widok eleganckiej cukierni wraz z odpowiednią wystawą produktów jest kluczem do sukcesu miejsca – równie ważnym, jak jakość oferowanych przysmaków. Oprócz wyposażenia istotna jest także wielkość pomieszczenia – mały lokal z pewnością pozwoli na oszczędności, jednakże będzie dosyć sporym utrudnieniem biorąc pod uwagę późniejszą chęć rozwoju biznesu. W przypadku lokali o niewielkich rozmiarach ważne jest to, by witryna cukiernicza nie przytłaczała pomieszczenia swoją wielkością – w tym celu warto jest zwrócić uwagę na mniejsze witryny pozwalające na ich adaptację do rozmiarów pomieszczenia.
Przejrzystość oferty oraz odpowiednia ekspozycja ma ogromny wpływ na późniejsze zyski, bowiem dzięki przemyślanemu i starannemu ułożeniu produktów klienci zdobywają zaufanie, które pozwoli zyskać stałych entuzjastów słodkich wypieków.
Odpowiednie wyposażenie to nie wszystko
Według ściśle określonych norm sanitarnych każdy lokal cukierniczy winien spełniać określone warunki, by móc sprzedawać swoje produkty, dlatego też niezwykle ważny jest wybór odpowiednich witryn cukierniczych, które będą spełniać standardy określone w aktach prawnych. Oprócz tego ważny jest także ciągły obieg powietrza zapewniający ciągłą wentylację czy też dostęp do ciepłej i zimnej wody. Najważniejsza jest jednak wspomniana wcześniej witryna cukiernicza...