Kiedy myślimy o kawie, na myśl przychodzi nam aromatyczne espresso lub delikatna kawa filtrowana. Jednak w ciągu ostatnich dwudziestu lat kawowy świat znacznie się rozszerzył. Kawa nie jest już tylko energetyzującym napojem, stanowiącym ważną część codziennej rutyny. Jest to produkt spożywczy, który ma wiele różnych zastosowań. Szczególnie szeroko korzysta się z niej w „miksologii”, dyscyplinie polegającej na łączeniu różnych substancji w celu stworzenia ciekawych koktajli, z alkoholem lub bez.
Najbardziej tradycyjnym koktajlem kawowym we Włoszech jest „Caffè Corretto”: opierający się na połączeniu kawy z wybranym przez klienta alkoholem. Jednak na poziomie międzynarodowym najbardziej znanym kawowym drinkiem jest Irish Coffee: spożywana głównie zimą, składająca się z kawy, brązowego cukru, płynnej śmietanki i whisky. Kolejne dwa przepisy, o których warto wspomnieć, to White Russian i Espresso Martini. Są to dwa drinki zawierające Kahlúa – meksykański likier o smaku kawy na bazie rumu.
Parzenie kawy i miksologia wzajemnie na siebie wpływają, co prowadzi do stworzenia niezwykłych przepisów. Zgodnie z tym trendem Lavazza w 2014 roku połączyła słowa Coffee i Cocktails, tworząc „Coffeetails”. W związku z tym Centrum Szkoleniowe marki, wykorzystywane do procesu szkoleniowego i tworzenia innowacyjnych połączeń smaków, zostało również wykorzystane do opracowania ciekawych przepisów bazujących na kawie i innych napojach, koncentrując się na każdym szczególe, w tym na obsłudze i konsumpcji. Wśród kilku kreatywnych przepisów powinniśmy wspomnieć o oryginalnych odmianach dwóch bardzo popularnych napojów stworzonych przez Lavazzę:
Składniki