Sztuka miksologii z kawą w roli głównej!

2021-05-17

Kiedy myślimy o kawie, na myśl przychodzi nam aromatyczne espresso lub delikatna kawa filtrowana. Jednak  w ciągu ostatnich dwudziestu lat kawowy świat znacznie się rozszerzył. Kawa nie jest już tylko energetyzującym napojem, stanowiącym ważną część codziennej rutyny. Jest  to produkt spożywczy, który ma wiele różnych zastosowań. Szczególnie szeroko korzysta się z niej  w „miksologii”, dyscyplinie polegającej na łączeniu różnych substancji w celu stworzenia ciekawych koktajli, z alkoholem lub bez.

 

Najbardziej tradycyjnym koktajlem kawowym we Włoszech jest „Caffè Corretto”: opierający się na połączeniu kawy z wybranym przez klienta alkoholem. Jednak na poziomie międzynarodowym najbardziej znanym kawowym drinkiem jest Irish Coffee: spożywana głównie zimą, składająca się z kawy, brązowego cukru, płynnej śmietanki i whisky. Kolejne dwa przepisy, o których warto wspomnieć, to White Russian  i Espresso Martini. Są to dwa drinki zawierające Kahlúa – meksykański likier o smaku kawy na bazie rumu.

 

Parzenie kawy i miksologia wzajemnie na siebie wpływają, co prowadzi do stworzenia niezwykłych przepisów. Zgodnie z tym trendem Lavazza w 2014 roku połączyła słowa Coffee i Cocktails, tworząc „Coffeetails”. W związku z tym Centrum Szkoleniowe marki, wykorzystywane do procesu szkoleniowego  i tworzenia innowacyjnych połączeń smaków, zostało również wykorzystane do opracowania ciekawych przepisów bazujących na kawie i innych napojach, koncentrując się na każdym szczególe, w tym na obsłudze i konsumpcji. Wśród kilku kreatywnych przepisów powinniśmy wspomnieć o oryginalnych odmianach dwóch bardzo popularnych napojów stworzonych przez Lavazzę:

 

  1. 1.     Lavazza Coffee Spritz: reinterpretacja słynnego drinka, popularnego we Włoszech od prawie 100 lat. W tym koktajlu zastąpiono  tradycyjne Prosecco, kawą cold brew

Składniki

  • 50 ml Aperolu
  • 6/7 kostek lodu
  • 30 ml wody...

Komunikaty Branżowe
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail