Zmieniaj Dietę, Nie Klimat - jak walczyć z kryzysem klimatycznym za pomocą widelca

2021-11-04

Konsensus naukowy wskazuje, że przemysłowy chów zwierząt odpowiada za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych i powoduje poważną degradację środowiska, od utraty różnorodności biologicznej po wylesianie. Zbliża się szczyt klimatyczny COP 26, podczas którego światowi przywódcy będą dyskutować na temat tego, jak kraje rozwinięte mogą ograniczyć swoje emisje. Jednym z najlepszych sposobów na łagodzenie zmian klimatycznych jest przejście w kierunku bardziej roślinnych diet. Czy zostanie to uwzględnione?

 Zrzut ekranu 2021 11 1 o 17.56.31

Stale rosnący apetyt na produkty pochodzenia zwierzęcego jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Nauka wielokrotnie wykazała, że walka z kryzysem klimatycznym za pomocą naszych widelców jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na uratowanie planety. Związek ten jest rozumiany i akceptowany przez społeczność naukową od dziesięcioleci, ale opinia publiczna dalej go nie dostrzega - a istniejąca polityka klimatyczna nie odzwierciedla pilnej potrzeby przejścia w kierunku systemów żywnościowych w większym stopniu opartych na roślinach.

Specjalny raport IPCC z 2019 roku, dotyczący zmian klimatu, opisał diety oparte na roślinach jako szansę na złagodzenie...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail