Catering dietetyczny Kukuła Healthy Food od dwóch lat prowadzi badania na temat nawyków żywieniowych i stylu życia Polaków. W ubiegłym roku ogólnopolska ankieta została przeprowadzona w styczniu, jeszcze przed wybuchem pandemii. Firma powtórzyła badanie
we wrześniu bieżącego roku i porównała wyniki.
Według badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” ponad 40% badanych zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu 12 miesięcy.
Do stosowania ograniczeń żywieniowych lub diety aktualnie przyznaje się 85% respondentów i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020, czyli przed pandemią. Najczęściej wskazywane zmiany to: spożywanie mniejszej ilości cukru, mięsa, jedzenie większej ilości warzyw, a także ograniczenie dziennej liczby przyjmowanych kalorii. Jako główny powód zastosowania zmian w żywieniu tak jak
i przed pandemią ankietowani wskazali chęć prowadzenia zdrowego stylu życia.
Dla 40% badanych, pandemia wpłynęła pozytywnie na sposób odżywiania, 20% wskazało wpływ negatywny.
Właściwe odżywianie i spokojny tryb życia kluczem do zdrowia
Prawidłowe odżywianie nadal jest uważane jako najważniejszy element dla naszego zdrowia
(40% w 2021r.; 48% w 2020r.). Zdrowa żywność kojarzy się nam przede wszystkim ze świeżymi
i nieprzetworzonymi produktami, bez konserwantów i o obniżonej zawartości cukru.
Warto jednak zaznaczyć, że podczas pandemii wzrosła również tendencja do dokonywania niekorzystnych dla naszego organizmu wyborów w obszarze dań gotowych i niezdrowych przekąsek. Pomimo, że ponad 40% ankietowanych zadeklarowało zwiększenie spożycia warzyw i owoców
od początku pandemii to aż 30% wszystkich badanych przyznało również, że przez pandemię częściej sięgało po słodycze, 26% po słone przekąski, a 21% zamawiało fast...