Cypr jest od dawna dobrze znany i popularny jako marka turystyczna. Jest uważany za typowo letni kierunek. Warto jednak spojrzeć na tę wyspę inaczej i uświadomić sobie, że można tam doskonale wypocząć również zimą.
Paradoksalnie podróż poza głównym sezonem może okazać się pod pewnymi względami nawet bardziej atrakcyjna. Wady dużego ruchu turystycznego są doskonale znane i coraz więcej turystów zaczyna szukać alternatywy dla zatłoczonych kurortów. Cypr oferuje taką właśnie alternatywę. Przyjazd na tę śródziemnomorską wyspę poza wysokim sezonem może dostarczyć wielu dodatkowych wrażeń. Wszak jest to miejsce z wieloma zabytkami i pamiątkami bogatej i długiej historii. To wreszcie wyspa z bogatą tradycją kulinarną, będącą mieszanką licznych kultur, które miały swoje wpływy w ciągu jej długich dziejów. To również miejsce z gościnnymi mieszkańcami i ich barwna kultura. Do tego podróż w niskim sezonie ma zalety dotyczące oferty noclegowej. Wiele sieci ma w tym czasie ciekawe i atrakcyjne oferty. Przykładem może tu być sieć Louis Hotels, dysponująca obiektami nie tylko zresztą na Cyprze, ale także w Grecji.
KUCHNIA JEST DOBRA CAŁY ROK
Kuchnia cypryjska jest przykładem na to, że mieszanie rozmaitych elementów na tym polu przynosi wyjątkowe efekty. W miejscowych potrawach i obyczajach kulinarnych znajdziemy ślady kuchni rzymskiej, fenickiej, ale również bliskowschodniej. Spotkanie z cypryjską kuchnią najlepiej zacząć od meze, czyli całej masy różnorodnych drobnych dań, przekąsek. Znajdziemy tam duszone i gotowane mięsa, świeże ryby (wszak jesteśmy na wyspie!), wędliny czy rozmaite sery. A wszystko to doskonale przyprawione i pełne aromatu lokalnych ziół. Kuchnia to wreszcie ważny element tradycji i...