Serożercy - Kozia Farma Złotna

2022-04-21

Polscy konsumenci polubili sery zagrodowe, zaś polscy mistrzowie sztuki kulinarnej nie pozostają w tyle. Rośnie zainteresowanie serami kozimi, zwłaszcza pochodzącymi z małych serowarni. Wiele dań z dodatkiem sera koziego staje się interesującą pozycją w nowej kuchni polskiej. Kozie sery są nie tylko smaczne, ale cenne dla zdrowia. Polecane są alergikom, osobom nietolerujących laktozy i wybierającym zdrową dietę. Są określane mianem  skarbnicy mikroelementów i witamin, w fachowych wyliczeniach pokazano, że są wielokrotnie  lepiej przyswajalne od produktów z mleka krowiego.

Kozia Frama Zotna Twarozek Oberlandzki kilka sl. for. kw.

Wyjściowy surowiec – mleko kozie – zawiera tryptofan, aminokwas będący prekursorem serotoniny, hormonu dobrego samopoczucia. Zapewne stąd wzięło się powiedzenie – Chcesz być szczęśliwy, pij kozie mleko. To pokarm boski – jak głosi mitologia grecka. Ukryty na Krecie mały Zeusa był karmiony mlekiem kozy i dzięki temu urósł i stał się silny.

Starania o najlepsze kozie mleko zaczynają się od dbałości o jakość pastwiska, na co zwracają uwagę specjaliści zajmujący się hodowlą i biologią zwierząt.

O utrzymanie łąki kwietnej, dosyć rozległej bo 18 hektarowej, dba pani Katarzyna Łaski prowadząca wraz z mężem Grzegorzem Kozią Farmę Złotną, położoną na czystych terenach, niedaleko Morąga, na granicy Warmii i Mazur Zachodnich: 

-  Nasze kozy mają idealne warunki bytowania na...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail