- Początek roku dłużył się niemiłosiernie. Uszczypliwa końcówka zimy. Potem chłodne przedwiośnie. Pojawiający się i znikający jak kamfora koronawirus. No i w końcu - nieciekawa sytuacja na wschodzie. Te wszystkie przypływy i odpływy odcisnęły (i nadal odciskają) swoje piętno na działalności lokali gastronomicznych w Polsce. Wiadomo, aby móc przetrwać potrzebna jest wola walki, ogromne pokłady kreatywności i przemyślana strategia. Nam się udało. Teraz szykujemy się na sezon letni i wierzymy, że będzie lepiej. No dobra, jesteśmy tego pewni (...)". Tak o ostatnich miesiącach i nadchodzących wakacjach mówi Klaudia Świerczyńska, menadżer restauracji, położonej w małej wiosce rybackiej Kuźnica na Półwyspie Helskim.
Morski Zając - bo to o nim mowa - w tym roku świętował swoje drugie urodziny. Lokal rozpoczął działalność w kwietniu 2020 roku, w środku pandemii. To dzięki ciekawej ofercie, nowatorskim rozwiązaniom i wyjątkowym klimacie panującym we wnętrzu restauracji, goście, przez cały rok chętnie tutaj zaglądali. W tym roku, team Zająca rozpoczął realizację nowego projektu o nazwie Baltissima. Co się za nim kryje? Jakie plany szef kuchni i jego załoga mają na nadchodzące miesiące? Czy mają jakieś asy w rękawie? Dowiedzmy się!
Przede wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji urodzin – życzenia spóźnione, ale jak najbardziej szczere. Jak to jest być już dwulatkiem?
Dziękuję! Fantastycznie! Nie braliśmy pod uwagę innego scenariusza, jak tylko ten, w którym, kolejny rok po otwarciu, zapraszamy naszych gości do tętniącej życiem restauracji. W Morskim Zającu, gości, już w progu wita uśmiechnięta obsługa, na talerzu można znaleźć dania inspirowane porami roku, a za oknem rozciąga się najpiękniejszy widok na zatokę. To my w całej okazałości – gościnni, pracowici, unikatowi. Bardzo się cieszę, że jesteśmy w tym położeniu, w którym się znaleźliśmy – cali i zdrowi. Przez te dwa lata wiele się wydarzyło, nabraliśmy doświadczenia, zrealizowaliśmy mnóstwo pomysłów, przyjęliśmy setki zamówień.
Dlaczego właśnie Kuźnica?
Kuźnica towarzyszyła właścicielom restauracji od małego dziecka. To...